Data publicării:
• Iohannis, solicitare către Guvern. Chirieac: Este imposibil! Cea mai la îndemână soluţie
Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni și care să vizeze modificarea legislației electorale. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac despre solicitarea președintelui.
"Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament până finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de scrutinul din 26 mai să fie evitate.
Dacă situația o va impune, voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectul care urmează fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare", a declarat Klaus Iohannis.
"În urma dialogului consistent desfășurat la nivelul grupului de lucru constituit în cadrul Administrației Prezidențiale cu reprezentanți ai autorităților responsabile, precum și ai organizațiilor non-guvernamentale și experți în domeniul electoral, se impune adoptarea cu celeritate a unor măsuri care să vizeze debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, mărirea numărului de secții de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență (existent deja pentru alegerile parlamentare) la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri", a mai transmis președintele.
Votul prin corespondență
"La prezidenţiale, votul prin corespondență este imposibil pentru că nu ştii unde stau românii, să le trimiţi buletinele de vot. A doua chestiune, alegerile prezidenţiale sunt în două tururi. Dacă la turul 1 se poate face ceva, în sensul că le trimiţi buletinele de vot, la turul 2, care se desfăşoară la două săptămâni, nu ai cum să le trimiţi. Ştiţi bine că cei doi candidaţi vor fi aleşi abia pe miercuri, după duminica alegerilor. Nu ajung buletinele de vot în zece zile. Până le tipăreşti, până le trimiţi... Votul prin corespondenţă, din punct de vedere tehnic, este imposibil la prezidenţiale", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Iohannis, sesiune extraordinară a Parlamentului pe tema alegerilor
"Aici pot să îl înţeleg pe domnul preşedinte. Dacă dânsul este în campanie electorală şi îşi strică vacanţa, atunci să le strice vacanţa şi parlamentarilor. E o iniţiativă foarte bună pentru care îl simpatizez pe domnul președinte Iohannis. De-aia sunt parlamentari, să muncească. Să mai muncească şi ei, vorba aceea, nu două luni de vacanță. Nu asta e problema. Dar eu nu am auzit din partea domnului Iohannis posibilitatea de a prelungi timpul de votare, care este cea mai la îndemână soluţie pentru cozile din diaspora. Probabil că nu a citat-o pentru că este propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, nu îi aparţinea domniei sale.
Ideea de a vota vineri, sâmbătă, duminică este cea mai fezabilă, probabil cu costurile cele mai mici. Până acum, au votat 400.000 de români, în condiţiile actuale. S-ar putea să voteze până la 1.200.000 de români, deşi înţeleg că cei care ar fi putut vota, în total, la aceste alegeri, erau undeva la 500.000. Ar fi acoperitoare şi logică această soluţie. Fără sesiuni extraordinare, fără costuri, fără bugete. Tot sunt diplomaţii la post, tot sunt spaţiile respective", a mai spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News