Iohannis, secretar general la NATO. Predicția lui Mugur Ciuvică
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
 Foto: Facebook Klaus Iohannis
Foto: Facebook Klaus Iohannis
Mugur Ciuvică a făcut o predicție privind numirea lui Klaus Iohannis în funcția de secretar general al NATO.

Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, a făcut o predicție privind numirea lui Klaus Iohannis în funcția de secretar general al NATO:

„Iarăși, un alt subiect, ca cel cu Laura Codruța Kovesi la președinție, e prosteala asta cu Iohannis secretar general al NATO. Nu are  nicio șansă, niciun atu, în afară de faptul că-și dorește, probabil. În rest... E român, nu poate să mai fie un al doilea român șef la NATO, după Geoană, că mai sunt și alte țări în NATO. Geoană acum e adjunct. Sunt două funcții, șef și adjunct. Partea civilă e din Europa și partea militară e din SUA. Comandantul militar al NATO a fost tot timpul american, iar secretarul general, partea civilă, au fost european, așa s-au înțeles ei.

Geoană a avut a doua funcție civilă din NATO. Nu mai pun iar unul din România, că România nu-i buricul NATO. România e o țară din NATO, ca multe altele. Cum ați spus, sunt o mulțime de oameni din alte țări care vor funcția asta. O să bifeze România că a fost, cu Geoană, gata. După aceea e chestia cu aia, la care eu nu prea țin cont, dar înțeleg faptul că se agită lumea mult, acum, cu progresismul, că asta și contează, că vor să pună o femeie. E român, nu e femeie și plus că nu-l ajută nici talentul, așa, sincer să fiu“, a spus, la DC News, la emisiunea „Miercurea Neagră“, Mugur Ciuvică.

Iohannis, în locul lui Jens Stoltenberg la NATO? Răspunsul președintelui

Întrebat dacă ar accepta acest rol, Klaus Iohannis a răspuns că mai întâi ar aștepta să i se facă propunerea.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a răspuns președintele.

Klaus Iohannis a susținut, pe 5 iulie 2022, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, noul șef NATO? Bogdan Chirieac: Are șanse. Există o singură problemă

În presă s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis ar putea ajunge noul secretar general al NATO. Deși Iohannis nu a confirmat direct acest lucru, recent acesta a transmis că ar analiza o astfel de propunere dacă i se va face. Întrucât șefia NATO ar trebui decisă în anul 2023, atunci când expiră mandatul lui Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis ar trebui să renunțe la funcția de președinte al României pentru a fi ales el secretar general al NATO. Analistul politic Bogdan Chirieac a fost contactat de jurnaliștii Realitatea Plus pentru a comenta acest subiect.

"Are șanse domnul Klaus Iohannis să ajungă șef NATO? Cum vedeți acest scenariu?", l-a întrebat Călin Cociș, moderatorul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea Plus pe Bogdan Chirieac.

"Are șanse, a spus-o chiar domnia sa. E dispus să renunțe mandatul de președinte al României pentru funcția de secretar general al NATO. E o singură problemă. Toți contracandidații săi sunt foști, foști premieri, fost președinte, ar fi pentru prima dată când un președinte în funcție își abandonează postul pentru a merge secretar al NATO. Sigur că poziția este importantă, nu doar pentru domnia sa, ci și pentru România, dar ar fi ceva destul de neobișnuit.", a răspuns Bogdan Chirieac (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel