Urmărește emisiunea live
Iohannis: Putin este vinovat pentru criza din România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Klaus Iohannis / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut mai multe precizări despre starea economiei României, după ce INS a anunţat o rată a inflaţiei de 13,8%. Acesta a dat vina pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru criza economică. 

Conform noului Raport asupra inflației al BNR, prezentat joi de guvernatorul Mugur Isărescu, inflația va atinge la finele acestui an la 12,5%, după un maxim de peste 14% în luna iunie.

În 2023 inflația ar urma să scadă la o cifră în trimestrele II, III și IV și să ajungă la 6,7%.

În același timp, fără schemele de compensare acordate pentru energie, indiccatorul ar fi urcat la un maxim de 20%, față de 14%, a subliniat guvernatorul BNR.

”Fenomenul inflaţiei este unul european, dacă nu global, cu o tendinţă generalizată. Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în UE, avem 7-8 ţări înaintea noastră, inclusiv ţări din zona euro. Vedem Ţările Baltice, Cehia, Olanda, în mod curios, şi inclusiv Bulgaria, o ţară care are curs fix, fără deficitele fiscale pe care le are România”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu joi, când a prezentat raportul asupra inflaţiei, conform Mediafax.

Întrebat ce părere are despre măsurile luate de Guvern, dar şi despre criza în care pare că intră România, Iohannis a spus că "inflaţia e doar un factor. Da, am toată încrederea că Guvernul a luat şi va lua măsurile care se impun". 

"Această inflaţie, situaţia economică dificilă, preţurile la energie, toate acestea nu au apărut fiindcă cineva din România a lucrat prost sau nu şi-a făcut treaba. Aceste lucruri şi crizele care urmează vor fi în plan global şi toate acestea au o singură cauză: războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Sigur, Guvernul României poate să amelioreze impactul acestor crize, să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Dar problema nu e românească, e globală. Şi în SUA inflaţia e aproape de 10%. Aceste chestiuni trebuie tratate, la noi sunt tratate, am avut şi aseară o discuţie cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le planifică, deci trebuie să fim realişti. Crizele nu se vor termina mâine, situaţia complicată va continua. Guvernul, PArlamentul, politicienii îşi fac treaba. Se găsesc soluţii, dar nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei", a mai declarat Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel