Data publicării:
• Iohannis, președinte al Consiliului European. Chirieac: Se negociază. Un semnal
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles, la Consiliul European, întrebat de zvonurile potrivit cărora ar urma să devină preşedintele Consiliului European, a răspuns că „nu e momentul să discutăm zvonuri". Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.
Declarațiile lui Klaus Iohannis, la Bruxelles
Jurnalist: Voiam să vă întreb, cât de mult vă place Bruxelles-ul, şi dacă v-aţi gândit la o mutare permanentă aici. Sunt unele voci care spun că ar fi bine să vă avem drept preşedinte al Consiliului (n.r. - European).
Klaus Iohannis: Dacă asta este opinia cuiva, cu siguranţă că nu am o problemă cu asta, dar nu cred că în acest moment este bine să discutăm zvonuri. Vom începe o negociere pentru preşedinţia Comisiei Europene. Nu avem, în acest moment, rezultate semnificative în ce priveşte această negociere. Să aşteptăm să vedem cum merge această discuţie, astăzi, poate mâine sau poate la finalul săptămânii viitoare. Suntem în faza negocierilor politice şi este pur şi simplu prea devreme să spunem cine va fi pe ce funcţie. Să sperăm că toată lumea va fi de acord să negociem rapid pentru a avea nişte nume pentru aceste poziţii cât mai repede cu putinţă pentru că acesta ar fi rezultatul cel mai bun.
Jurnalist: Să înţelegem că v-aţi pregătit pijamalele şi periuţa de dinţi pentru o noapte de negocieri lungă?
Klaus Iohannis: Nu sunt foarte sigur că vom avea nevoie de pijamale.
Iohannis nu neagă faptul că este în cărți pentru funcția de preşedinte al Consiliului European
"Exact aşa stau lucrurile, iar răspunsul pe care i l-a dat jurnalistului arată că dânsul este chiar interesat de această funcţie. Altfel, ar fi spus tranşant: "Sunt preşedintele României, avem alegeri anul acesta şi îmi doresc să obţin al doilea mandat, mai vorbim peste cinci ani". Dar nici pomeneală de aşa ceva. Se negociază. Este răspunsul standard. Excelent răspuns, care menţine şansele domnului Iohannis pentru funcţia de preşedinte al Europei, că de fapt asta este funcţia.
O funcţie fără mare putere, mai mult de reprezentare, deţinută până acum de polonezul Donald Tusk, cel care ne-a vorbit în limba română. S-ar putea să meargă pe această idee, care a apărut acum cinci ani, potrivit căreia preşedintele Europei să fie din Est şi premierul Europei - funcţia lui Juncker - să fie din Vest. Lucrul acesta ar da un semnal că Europa este unită şi că funcţiile acestea importante, ca simbolistică, se distribuie echitabil între Est şi Vest. Eu cred că dânsul are şanse mari din toate motivele", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea "Ediție Specială", moderată de Cătălina Porumbel, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News