Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din funcţie pentru procurorul Iaşinovschi. Chirieac: Refuzul de a ancheta posibila fraudă de la S1, mormântul justiţiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Sora Shimazaki, Pexels
Fotografie de la Sora Shimazaki, Pexels
Sorin Iaşinovschi, procurorul desemnat să ancheteze posibila fraudă de la alegerile locale din Sectorul 1, se plânge că preşedintele Klaus Iohannis nu a semnat decretul pentru eliberarea sa din funcţie. Analistul politic Bogdan Chirieac speră ca preşedintele să aibă un plan, în caz contrar refuzul justiţiei de a ancheta cazul putând fi considerat mormântul acesteia. 

Conform România TV, Sorin Iaşinovschi, procurorul care ar fi trebuit să ancheteze cazul presupusei fraude de la alegerile pentru Sectorul 1, ar fi afirmat: "Eu am cerut eliberarea din funcţie începând cu 1 iunie, iar CSM a propus preşedintelui să emită decretul de eliberare din funcţie cu această dată. Logic era ca cel târziu pe 31 mai să se semneze decretul, pentru a putea fi publicat în Monitorul Oficial cel târziu pe 1 iunie. De ce s-a întâmplat aşa nu am idee. Oare voi fi ţinut în funcţie împotriva voinţei mele?". 

"Mormântul celei de-a treia puteri în stat"

"Eu sper că are un plan domnul preşedinte Klaus Iohannis şi nu a fost în vacanţă de 1 iunie, pentru că atunci speculaţiile nu îşi au rostul. Eu sper că preşedintele Iohannis are un plan, fiindcă refuzul justiţiei de a ancheta ceea ce a văzut toată ţara, o posibilă fraudă la alegerile de la Sectorul 1, este mormântul celei de-a treia puteri în statul român. Faptul că justiţia din România, şi aşa nefuncţională, refuză să ancheteze această fraudă, că despre asta vorbim, ne blochează în orice demers al nostru de a considera România stat de drept. Şi de departe, aşa! 

Din capul locului, când dl procuror Iaşinovschi număra voturile cu Poliţia, şi le număra de vreo 10 luni, noi aveam întrebări. Ăia le-au numărat într-o noapte. Cât ai fi de... nu vreau să zic... cât îţi trebuie? 10 luni? Problema era alta. Din imaginile difuzate de toate televiziunile am văzut o mulţime de oameni care nu aveau ce să caute în acea sală. Niciunuia dintre ei, inclusiv dna Armand, nu i s-au luat declaraţii. Nu a fost audiat de procurori niciunul, la capătul a aproape doi ani. Ce să mai discutăm? Nu mai avem ce discuta. 

Ori se tem că, dacă se întâmplă anchetă şi primarul e destituit şi trimis în judecată, lumea va fi foarte reticentă să mai fure alegeri, ori e vorba de alt ghem de interese reprezentat de dna Clotilde Armand. Ceva este acolo. Dacă era vreunul din Teleorman, vreun primar, de mult îl luau. Prima dată îl luau şi apoi numărau", a comentat Bogdan Chirieac la România TV. 

Procurorul care s-a ocupat de presupusele fraude la alegerile din Sectorul 1 și-a dat demisia

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis că Sorin Eugen Iaşinovschi, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcția de procuror.

”Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcția de procuror, prin demisie, începând cu data de 01.06.2022, a domnului Iasinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. (majoritate: 5 voturi da, 1 vot nu)”, se precizează în decizia Instituției, notează gandul.ro.

Amintim că dosarul de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost deschis după ce Dan Tudorache a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1.

Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare era 8 aprilie 2021.

Toată procedura a durat însă foarte mult, pentru că polițiștii au fost nevoiți să deschidă saci cu buletine de vot puși la grămadă și să verifice cu atenție fiecare buletin de vot și proces-verbal, în condițiile în care toate sunt probe la dosar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel