Data publicării:
Iohannis, marea ÎMPĂCARE pe scena politică. Bogdan Chirieac, reacție după ce președintele și-a schimbat atitudinea
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis mai multe mesaje importante, prin intermediul purtătorului de cuvânt Mădălina Dobrovolschi care a susținut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile zilei.
În primul rând, Bogdan Chirieac a fost întrebat cum vede faptul că președintele a făcut pace cu politicienii cu dosare penale. Mai precis, Klaus Iohannis i-a invitat la recepția de 9 mai, deși, la o festivitate de anul trecut, nu a chemat oameni politici cu probleme în justiție. Confirmarea că președintele Senatului și cel al Camerei Deputaţilor au fost invitați la Cotroceni, la recepția de 9 mai, a venit chiar de la Liviu Dragnea.
"Poate că și domnul Klaus Iohannis, la fel ca restul românilor, nu are încredere în justiție. Trei din patru români nu au încredere în justiție, în acest moment. De altfel, după decizia definitivă a instanței din Brașov, și dânsul a făcut recurs în anulare. Faptul că și domnia sa, acum, a luat un pic de distanță față de ce se întâmplă în România, eu zic că este un fapt pozitiv. În mod normal, într-o țară cu o justiție consolidată, un om este vinovat după ce o instanță l-a condamnat definitiv. În România, nici măcar atunci, căci vedem ce aflăm. Mai vine domnul Becali și face dezvăluiri, mai aflăm lucruri din anchetele DNA despre unii magistrați... Eu zic că este un fapt pozitiv că președintele își schimbă atitudinea", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.
"Atitudinea din decembrie anul trecut nu a fost benefică pentru partidul domniei sale. La 1 Decembrie, Klaus Iohannis a făcut alegerile în tribună într-un anumit fel, iar pe 11 decembrie, românii au sancționat acest lucru", a adăugat analistul politic.
Klaus Iohannis, la Bruxelles
Klaus Iohannis va participa la discuțiile de la Bruxelles și pe tema viitoarei forme pe care o va lua cooperarea între UE și Marea Britanie în contextul Brexit.
Întrebat cum se va poziționa președintele, analistul politic a spus: "Cred că se va poziția strict în linia Germaniei. Altfel nici nu are cum să se poziționeze România. Din 2005, țara noastră nu mai are o politică externă. Practic acum avem un sponsor pe UE - Germania și unul pe securitate - SUA. Mai departe, România nu are nicăieri niciun cuvânt de spus și atunci mergem pe această linie. Acesta este locul nostru în Europa, alături de Bulgaria, pe ultima treaptă a podiumului".
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009
Klaus Iohannis consideră redundantă comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 având în vedere că Parchetul General a deschis un dosar în acest sens.
Despre acest subiect, Bogdan Chirieac a zis: "Parlamentul, în orice stat democratic, este forul suprem. Dacă dânșii vor să vadă cum se fraudează alegeri în România și să combată acest lucru pe viitor, eu cred că este strict în ograda Parlamentului, nu are treabă nici cu Parchetul General, nici cu nimic. Nu poți îndrepta ce a fost, dar poți preveni derapajele. Nu exclud ca Liviu Dragnea să nu țină cont de recomandarea președintelui, chiar este un subiect de dezbatere. Dacă Liviu Dragnea va ține seama de recomandarea lui Klaus Iohannis nu vom mai avea nicio comisie parlamentară de anchetă. Ar fi trist dacă Parlamentul ar abandona doar așa, la o nuanță lăsată de președinte. Domnul Iohannis nu a spus ceva de genul că se opune categoric înființării unei comisii parlamentare de anchetă. (...) Îmi amintesc cel puțin o situație când Klaus Iohannis a fost ferm, atunci când a mers cu canadiană roșie la acea manifestație din Piața Victoriei".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News