Iohannis - luni şi marţi, la Consiliul European; Care este agenda discuțiilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Klaus Iohannis   Foto: Andreescu Crișan
Klaus Iohannis Foto: Andreescu Crișan
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, a cărei agendă se va concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

'Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat', a informat Administraţia Prezidenţială.

Şefii de stat şi de guvern vor discuta modalităţile concrete de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina, în contextul angajamentului UE pentru asigurarea securităţii alimentare globale, precizează sursa citată.

Agenda liderilor europeni va viza şi aspectele referitoare la securitate şi apărare, având în vedere propunerile recente ale Comisiei Europene 'pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de apărare' şi întărirea cooperării şi coordonării între statele membre în acest domeniu.

'Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate', a informat Administraţia Prezidenţială.

Citește și - Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Charles Michel. Ce au vorbit 

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi, la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului European. Potrivit preşedintelui, principalele teme care vor fi abordate la Summitul Consiliului sunt: modalităţile de sprijin umanitar şi financiar pentru Ucraina, securitatea alimentară, energia, dar şi teme legate de apărare.

"În pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 30-31 mai, am avut un schimb de opinii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu privire la principalele subiecte de pe agenda summitului: sprijin umanitar şi financiar pentru Ucraina, securitate alimentară, energie, securitate şi apărare", a scris președintele României, joi, pe Twitter. 

Citește și - Europa a fost „lacomă”, nu „naivă” în fața Rusiei, anunță comisarul pentru concurență al Uniunii Europene

Încredințând Rusiei o mare parte din aprovizionarea cu energie, europenii s-au dovedit a fi „lacomi” și nu „naivi”, a declarat marți comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, într-un interviu acordat mai multor ziare europene.

"Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră s-a construit foarte mult în jurul energiei rusești în primul rând pentru că era ieftină", ​​spune Vestager, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, scrie France 24.

Ea adaugă că atitudinea europenilor este aceeași "cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici",

Dar "a existat un mare risc - dependența - pe care îl plătim astăzi” prin consecințele războiului din Ucraina, explică comisarul care judecă că „acum va trebui mai degrabă să plătim o poliță pentru securitate”, în special mizând pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi "stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții".

În ceea ce privește impunerea unui embargo european asupra petrolului rusesc, blocat în prezent de Ungaria, Vestager s-a declarat „convinsă că se va găsi un acord”. Cu toate acestea, ea a adăugat că „nu putem lăsa statele cele mai dependente de petrolul rusesc pe marginea drumului” și că trebuie să „le asigurăm aprovizionarea”.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat marți că este „foarte puțin probabil” un acord în zilele următoare, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, consultată marți de AFP. La rândul său, președinția franceză a indicat că un acord este încă posibil „în zilele următoare”.

Ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, a acuzat recent Moscova că folosește energia „ca armă”, în timp ce cea mai mare economie a Europei este foarte dependentă de gazul rusesc.

Von der Leyen: Embargoul asupra petrolului rusesc nu va fi aprobat la summitul UE. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel