Iohannis, la Bratislava: Terorismul şi atacurile teroriste funcţionează doar dacă reacţia este frica
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială de două zile în Slovacia, a declarat miercuri la Bratislava că terorismul şi atacurile teroriste funcţionează şi au urmări extrem de grave doar dacă reacţia este frica, precizând, totodată, că țara noastră nu a fost și nu este stat țintă pentru refugiați. 

În cadrul unei conferințe comună cu omologul său slovac, Andrej Kiska, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă Bruxelles-ul ar trebui să vină cu o nouă soluţie în ceea ce priveşte cotele de imigranţi după atentatele de la Paris.

"În primul rând tragedia de la Paris trebuie luată ca atare. Este un atac terorist împotriva Franţei. Asta pe fondul unui val imens de refugiaţi care vin să caute siguranţă pentru ei şi familiile lor în Europa. România nu a fost şi nu este stat ţintă pentru aceşti refugiaţi, cum de altfel nici Slovacia nu este. Terorismul şi atacurile teroriste funcţionează şi au urmări extrem de grave doar dacă reacţia este frica şi nu vorbesc aici de emoţii naturale, aceste tragedii au provocat revoltă, consternare, empatie, tristeţe, nu despre asta vorbesc, ci despre frică. Dacă lăsăm frica să pătrundă în ţesutul social al ţărilor noastre, abia atunci teroriştii îşi ating obiectivul adevărat şi nu avem voie să lăsăm aşa ceva să se întâmple", a declarat președintele Iohannis, citat de Agerpres.

În opinia sa, frica nu trebuie să ducă la stigmatizarea unor colectivităţi religioase, context în care președintele României a pledat pentru solidaritate.

Preşedintele Iohannis a fost primit la Palatul Prezidenţial din Bratislava cu un ceremonial militar. Şeful statului a semnat în cartea de onoare şi a avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale cu omologul său slovac.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 18-19 noiembrie, o vizită oficială în Republica Slovacă, încadrul căreia va avea, la Bratislava, convorbiri cu președintele slovac Andrej Kiska, cu președintele Consiliului Național slovac, Peter Pellegrini, și cu premierul Robert Fico.

Discuțiile cu demnitarii slovaci se vor concentra asupra principalelor teme de interes curent pentru cele două țări, cu accent pe intensificarea cooperării economice bilaterale, securitatea energetică a regiunii și europeană - cu precădere în contextul evoluțiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene și în perspectiva Președinției slovace a Consiliului UE de anul viitor, evoluțiile de securitate - cu accent pe flancul estic al NATO și situația din vecinătatea estică, criza migrației și coordonarea în cadrul Uniunii Europene și cooperarea regională.

De asemenea, președintele Iohannis și omologul său slovac vor inaugura Forumul de afaceri româno-slovac, la care participă peste 20 de reprezentanți de companii din România și Slovacia din domenii precum energie, auto, IT și transporturi.

Vizita va include şi o deplasare la Zvolen, unde președintlee Iohannis va depune o coroană de flori la cimitirul militar român din localitate, loc în care se află mormintele a 11.000 de militari români căzuți pe frontul de luptă pentru eliberarea Cehoslovaciei din al doilea Război Mondial. Cu acest prilej, Președintele Iohannis va decora un grup de veterani slovaci care au luptat alături de ostașii români în 1944-1945.

Va avea loc și o întâlnire cu un grup de tineri români care trăiesc și lucrează în Slovacia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel