Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis l-a salvat pe Cioloș în ultima clipă. Pîrvulescu, culisele scandalului Antena 3-ANAF

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis a intervenit, într-o scurtă declarație, în cazul ANAF-Antena 3. În urma reacției sale, a fost criticat de cei care l-au susținut până atunci, fără a realiza exact ce rol a avut declarația președintelui. 

Iată analiza făcută de către politologul Cristian Pîrvulescu, exclusiv pentru dcnews.ro

"Eu nu cred că trebuie să interpretăm declarația lui Klaus Iohannis legată în vreun fel de interese electorale și asta pentru că alegerile vor avea loc în 2019. Până atunci mai sunt trei ani și jumătate. Declarația răspundea unui moment, unui context, care este un context românesc, dar nu doar românesc, este și un context european, legată de problemele privind libertatea de expresie. (...)

Intervenția președintelui Klaus Iohannis a fost scoasă din context și interpretată politic negativ în special de cei care consideră că Antena 3 și, în general, trustul Intact și Dan Voiculescu ar reprezenta un pericol pentru democrație. Reacția lor a fost mai degrabă ostilă. Președintele Iohannis nu a gândit în termenii aceștia, ci a gândit, în intervenția sa inițială, ca fiind o încercare de a rezolva o situație tensionată.

Dacă mă întrebați, rolul președintelui, ca mediator, este de a rezolva o situație tensionată, de a permite găsirea unor soluții. Nu a fost o încercare, așa cum s-a interpretat, de blocare a legii, ci doar o indicație că se pot găsi soluții pentru ca decizia justiției să fie pusă în aplicare fără să creeze tensiuni suplimentare. A detensionat situația prin declarația sa, pentru că riscam să ajungem într-o situație care putea avea consecințe destul de grave asupra stabilității guvernării în România.

Nu vorbim aici de stabilitatea unui guvern sau altul. România a dovedit că este instabilă. În ultimii opt ani, România a avut două moțiuni de cenzură care au trecut. Era pericolul unei moțiuni de cenzură și acum, cu șansele să treacă și să cadă Guvernul. A avut nenumărate schimbări de Guvern, ultima, cea a Guvernului Ponta, în urma unor manifestații de stradă. România nu-și poate permite, într-o situație complicată, ca aceasta, instabilitate guvernamentală, iar președintele a acționat în interesul general al statului, așa cum este stabilit în Constituție, și în încercarea de a depăși un moment tensionat care risca să evolueze spre o situație gravă. Nu a făcut, în niciun fel, intervenție împotriva unei decizii a justiției. Cred că ăsta este mesajul transmis de la Bruxelles, subliniind că ceea ce l-a interesat a fost libertatea de expresie, dar, dincolo de libertatea de expresie, este problema stabilității politice a României, de care este responsabil". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel