Iohannis l-a desemnat pe Grindeanu premier. Dragnea, prima REACȚIE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu în funcția de premier. Anunțul a fost făcut de Administația Prezidențială. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine, vineri, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului, declaraţii de presă. DCNews vă transmite LIVE TEXT cele mai importante declarații. 

- Noi am dat dovadă de maximă răbdare, înțelegere și înțelepciune. Am spus deasupra dorințelor legitime, firește ale noastre de a avea un guvern cât mai repede instalat și asta putând genera o reacție care avea ca finalitate criza politică profundă, am pus deasupra interesul României de a avea o stabilitate politică. 

- Reiau pe scurt filmul ultimelor zile de la alegeri. 

- PSD nu a mers cu propunere la Cotroceni, așa cum era legitim, președintele PSD-ului, pentru a evita o criză politică. Am mers cu o altă propunere, care, după un număr de zile nejustificat de mare, a fost refuzată fără explicații. Și acea propunere fiind refuzată, am avut o discuție în coaliție, cu toate că presiunea, mesajele de la susținătorii noștri erau din ce în ce mai intense, am venit cu o a doua propunere. Nu am înțeles de ce nu a fost desemnat ieri Sorin Grindeanu. A urmat o întâlnire informală cu presa pentru a ajunge la noi informații pe surse de la Palatul Cotroceni.  

- Am încercat și am așteptat până-n ultima clipă. Vă pot spune că ultima discuție pe care am avut-o aseară cu dl Tăriceanu, fusese ca astăzi, dacă nu apărea această desemnare, să convenim pentru săptămâna viitoare convocarea Parlamentul  în sesiune extraordinară pentru a urma calea unor proceduri constituționale pentru a urma totuși o procedură să instalăm guvernul de care România are nevoie. 

- Suntem la 20 de zile de la alegeri și aș vrea să reiau măsuri care nu pot fi aplicate de la 1 ianuarie, unele vor fi aplicate de la 1 februarie. Nu știu dacă asta s-a urmărit, dar acesta va fi efectul.

- Salariul minim va fi mărit de la 1 februarie, contribuțiile de sănătate pentru pensionari, prevăzute să fie eliminate, vor mai fi plătite o lună, impozitul pentru venit pentru pensiile mai mici de 2000 de lei va mai fi plătit o lună, de la 1 februarie va dispărea, bursele studenților vor avea creștere de la 1 februarie, prețul pentru medicamentele care și-au pierdut patentul va scădea de la 1 februarie cu 35%, salariul în administrația publică locală, prevăzut să intre cu 20% creștere, vor crește de la 1 februarie, salariile actorilor vor crește de la 1 februarie, creșterea plafonului pentru plata TVA va intra în vigoare de la 1 februarie și mai sunt și alte măsuri. 

- Tot ceea ce am prevăzut în programul de guvernare va fi aplicat chiar și mâine și va începe să fie implementat. 

- Obiectivele rămân aceleași, fără excepție. 

- Astăzi împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu și ceilalți colegi din Parlament, am stabilit calendarul de acțiuni pentru a avea un guvern cât mai repede posibil: 

- Am stabilit care este calendarul de acţiuni pentru zilele următoare, pentru a avea un Guvern instalat în cel mai scurt timp", a declarat Dragnea, într-o conferinţă de presă. Astfel, marţi, 3 ianuarie, la ora 10:30, vor avea loc Birouri permanente la Camera Deputaţilor şi Senat, iar la ora 12,00 ambele foruri legislative se vor reuni în plen. Tot marţi, de la ora 14:00, forurile de conducere ale PSD şi ALDE - Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic - vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15:00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite PSD - ALDE, pentru a avea o prezentare scurtă a fiecărui ministru, urmând ca între orele 16:00 şi 16:30 să aibă loc depunerea de premierul desemnat a listei Executivului şi a programului de guvernare.

- Pe 3 ianuarie, de la ora 17:00, va avea loc şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie.

- Miercuri, vor avea loc audieri în comisii şi votul de învestitură, iar de la ora 18:00 vor avea loc consultări cu grupurile parlamentare UDMR şi cel al minorităţilor naţionale. 

- Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8:00 dimineaţa şi 14:00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15:00 şi 18:00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere şi votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către preşedintele României - o să trimitem o scrisoare comună - propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19:00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului. 

- Joi, 5 ianuarie, de la ora 9:00, va avea loc şedinţa Biroului permanent al Senatului, cu legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, dezbateri în comisiile din acest for, iar de la ora 12,00 este programat plenul Senatului. Totodată, de la ora 13:00 va avea loc şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, între orele 14:00 - 15:00 dezbateri în comisii, iar între orele 15:00 - 16:00 va fi votul final în plenul Camerei pentru legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel