Data publicării:
Iohannis, întâlnire cu secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întrevedere cu secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în marja participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh, în Egipt.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile au vizat aspecte legate de agenda COP27, cu accent pe rolul cercetării şi al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. A fost evidenţiat şi rolul deosebit de important al cercetării ştiinţifice şi inovării pentru o tranziţie ecologică ordonată.
Preşedintele Iohannis şi secretarul-general al OMM au convenit asupra nevoii de a realiza atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice prin implementarea de politici publice bazate pe date de calitate şi ştiinţă. În acest sens, trebuie îmbunătăţită comunicarea dintre decidenţi şi comunitatea ştiinţifică angajată în studiul schimbărilor climatice, precizează Administraţia Prezidenţială.
Sursa citată arată că şeful statului a menţionat contribuţia României în generarea de date meteorologice şi climatice esenţiale pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice la nivel internaţional.
În acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie este foarte activă în structurile Organizaţiei Meteorologice Mondiale, iar datele meteorologice au impact asupra vieţii de zi cu zi şi a bunăstării cetăţenilor.
În context, preşedintele Iohannis a precizat că România va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicaţii pentru securitatea alimentară internaţională, pusă în pericol de schimbările climatice.
'Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esenţial în adaptarea naţională şi internaţională la schimbările climatice a sistemelor de producţie alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creşterea securităţii alimentare în România, Europa şi statele din afara Europei', arată Administraţia Prezidenţială.
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, marți, 8 noiembrie 2022, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh.
Evenimentul a constituit un prilej pentru șefi de stat și de guvern, înalți reprezentanți ai structurilor ONU și ai altor organizații interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale și alerta timpurie cu privire la situațiile de risc.
Unul dintre obiectivele principale ale COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice, urmărindu-se atingerea progreselor extrem de necesare pentru a spori reziliența internațională la schimbările climatice și pentru a ajuta comunitățile cele mai vulnerabile să se adapteze.
În cadrul dezbaterii, Președintele Klaus Iohannis a punctat faptul că aceste comunități vulnerabile sunt adesea cele mai afectate de schimbările climatice și a evidențiat că acest aspect nu ar trebui neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice și în eforturile de a proteja cetățenii de consecințele acestora.
Președintele României a arătat că pot fi aplicate mai multe măsuri, printre care îmbunătățirea gestionării riscurilor asociate dezastrelor și a sistemelor de alertă timpurie - esențială pentru a minimiza pierderile umane, naturale și materiale, pentru reducerea costurilor economice și sociale și care protejează, totodată, sănătatea și siguranța cetățenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News