Iohannis, întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk la Bruxelles - Foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi la Bruxelles cu premierul Poloniei Donald Tusk în marja summitului Consiliului European.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi au avut o întâlnire bilaterală în care au discutat despre cooperarea politică și economică.

'Foarte bucuros de întâlnirea cu prim-ministrul Donald Tusk și de a-i ura bun venit înapoi la Consiliul European. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a aprofunda Parteneriatul Strategic puternic și vibrantdintre România și Polonia, pentru a consolida în continuare Uniunea Europeanî, pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina și Moldova', a transmis președintele Iohannis, într-un mesaj pe platforma X (fost Twitter).

Guvernul noului prim-ministru polonez Donald Tusk a depus miercuri jurământul în faţa preşedintelui Andrzej Duda, pasul final al unui transfer de putere ce marchează o schimbare majoră după opt ani de guvernare naţionalistă, transmite Reuters.

După anii de dispute între Bruxelles şi Varşovia sub guvernul anterior, al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), numirea ca prim-ministru a lui Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a adus speranţe de relaţii fără asperităţi cu restul UE.

În discursul adresat marţi parlamentului, Tusk s-a angajat să asigure deblocarea miliardelor de euro ce revin Poloniei, dar îngheţate de UE din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, misiunea sa ar putea fi complicată de judecătorii numiţi în urma reformelor PiS despre care criticii spun că subminează independenţa tribunalelor, şi de prerogativa de veto a preşedintelui Duda, un aliat al PiS.

'Trebuie să fii optimist. Sper că avem obiective comune, chiar dacă avem trasee şi experienţe diferite', a spus Tusk în faţa jurnaliştilor în timp ce se îndrepta spre palatul prezidenţial pentru ceremonia de învestire.

Tribunalul Constituţional de la Varşovia a decis luni că legislaţia de reformă a justiţiei de care Polonia avea nevoie pentru a accesa fondurile UE este neconstituţională.

Tribunalul a ajuns la aceeaşi concluzie şi în ce priveşte penalităţile impuse de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) înainte de luarea unei decizii finale, cunoscute drept măsuri interimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel