Iohannis, întâlnire cu Hunt. Precizările Administraţiei Prezidenţiale
Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Jeremy Hunt, context în care a arătat că o retragere fără un acord cu Uniunea Europeană va avea consecinţe negative semnificative atât pentru această ţară, cât şi pentru statele membre UE, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, în contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic pe 29 ianuarie, şeful statului a arătat că acordul negociat de UE27 şi regat este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie. 'Acordul de retragere negociat de UE27 şi Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie', a arătat şeful statului, conform comunicatului.
În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, cei doi interlocutori au evidenţiat dialogul politic foarte bun dintre cele două ţări, subsumat Parteneriatului Strategic lansat în 2003 şi revizuit în 2011, care a evoluat pozitiv de-a lungul anilor, în principal în domeniile securităţii şi apărării. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că relaţia bilaterală nu trebuie să fie influenţată negativ de procesul Brexit.
Totodată, şeful statului a menţionat susţinerea României pentru întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pledând pentru evitarea 'duplicărilor şi promovarea complementarităţii, astfel încât să fie atinsă o veritabilă sinergie a eforturilor celor două organizaţii'. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunităţii româneşti din Marea Britanie la întărirea relaţiei bilaterale şi importanţa pe care România o acordă protecţiei drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. El a evidenţiat gradul ridicat de integrare a comunităţii româneşti în societatea britanică, precum şi valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce ţării gazdă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News