Iohannis, în Argentina: Potenţialul economic al cooperării noastre este foarte consistent
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Presidency.ro
Foto Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a agreat, marţi, cu omologul argentinian, Alberto Fernandez, dinamizarea dialogului politico-diplomatic şi intensificarea cooperării în mai multe domenii, respectiv protecţia mediului şi schimbările climatice, educaţia, cercetarea şi inovarea, digitalizarea, agricultura, energia verde, energia nucleară, cultura şi turismul.

'Am convenit cu preşedintele Fernandez dinamizarea dialogului politico-diplomatic, precum şi intensificarea contactelor între ministerele noastre de linie şi agenţiile guvernamentale specializate. Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune şi cooperare de durată între autorităţi', a spus şeful statului, la Palatul prezidenţial Casa Rosada, după întâlnirea cu omologul argentinian. El s-a declarat convins că discuţiile cu preşedintele Argentinei vor da un impuls şi schimburilor comerciale.

'Potenţialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunităţi de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea pragmatică a investiţiilor reciproce. Am agreat, totodată, să intensificăm cooperarea pe teme foarte importante atât pentru România, cât şi pentru Argentina: protecţia mediului şi schimbări climatice, educaţie, cercetare şi inovare, digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură şi turism', a afirmat Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că Argentina este 'un prieten tradiţional' al României în regiunea Americii Latine, precizând că luni s-au împlinit 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente ale celor două ţări.

Un memorandum de înţelegere între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Agenţia Argentiniană de Cooperare Internaţională şi Asistenţă Umanitară - 'Căştile Albe' a fost semnat, marţi, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului argentinian, Alberto Fernandez, scrie Agerpres.

Documentul a fost semnat din partea României de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, la Palatul prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires.

În contextul primirii şefului statului de către omologul său argentinian, a mai fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două ţări în domeniul cercetării şi al cooperării în sectorul agricol şi al protecţiei mediului. Acest document a fost semnat, din partea României, de ambasadorul ţării noastre în Argentina, Dan Petre.

Un memorandum de colaborare între instituţiile responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă a fost semnat, zilele trecute, şi între România şi Chile, la Santiago de Chile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel