Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis: Guvernul ACCIDENT Dragnea-Dăncilă. Lucrurile au luat-o razna, sunt foarte grave

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Klaus Iohannis, a susținut luni, 12 noiembrie,  o alocuțiunea în cadrul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România, ocazie de a ataca din nou Guvernul.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Mulțumesc pentru invitație, în primul rând! Aveți perfectă dreptate, este prima dată pentru un Președinte, dar pentru persoana mea chiar nu este prima dată când particip în această rundă a Asociației. Ba chiar, dacă îmi amintesc eu bine, ultima la care am participat am ținut-o chiar eu la Sibiu. Probabil unii dintre dumneavoastră au fost acolo.

Cu unii dintre dumneavoastră m-am mai întâlnit, ne-am mai intersectat. Văd și multe fețe noi aici. Și dați-mi voie să vă spun chiar de la început că mă simt foarte bine în această rundă. Vă mulțumesc!

Vă doresc mult succes! Ceea ce faceți dumneavoastră este un lucru extrem de important. Primarul unei comunități este politicianul cu cea mai mare legitimitate de departe din comunitatea respectivă. Și forma de democrație este una aproape directă, și bănuiesc că dumneavoastră, toți, v-ați dat seama că, atunci când faceți un lucru care este perceput a fi bun pentru comunitate, lumea vă mulțumește și aflați imediat că a fost bine. Reversul, însă, este la fel de adevărat. Dacă o măsură este prost primită sau nepopulară, și acest lucru îl află primarul într-un mod foarte direct.

Există o șansă enormă pentru România. Această șansă sunteți dumneavoastră și colegele și colegii primari din celelalte unități administrativ-teritoriale. România se transformă, iar dumneavoastră trebuie să fiți partea care induce schimbări pe care le resimte cetățeanul imediat și direct. Cunosc realizările din multe municipii pe care le reprezentați aici și pot să vă spun că sunt impresionante. Lucrurile se mișcă. Lucrurile se mișcă foarte repede și foarte bine. Vă amintiți probabil că am vizitat localități în care dumneavoastră activați și de obicei mi-am exprimat și direct opinia pozitivă despre mersul lucrurilor. Dar îmi amintesc din perioada mea de la primărie - fiind în interiorul lucrurilor, câteodată nu îți dai seama foarte bine cum se mișcă ele sau de progresul care se realizează. Venind puțin din afară, se vede mult mai bine și se vede că vă mișcați foarte bine. Pentru acest lucru meritați felicitări.

Din păcate, nu peste tot lucrurile se mișcă la fel de bine. Oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spațiul politic românesc, ci trebuie să se relaționeze, să interacționeze cu alți primari, cu alte comunități, cu consilierii locali, cu cei de la județ, dar de obicei și cu cei de la centru.

Și aici, cel puțin așa a fost pe vremuri, nu cred că s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemulțumiri. Primarii vor să se miște, guvernele de regulă sunt mai reticente. Această reticență este de multe ori frustrantă, și vă asigur că nu numai pentru dumneavoastră, și pentru mine, și, cel mai grav, pentru români.

Ca să amintesc doar câteva promisiuni care au rămas pe hârtie. Descentralizarea – toată lumea știe că sunt anumite lucruri care trebuie gestionate local pentru a funcționa mai bine. Vi s-a promis, nu s-a realizat.

A doua chestiune, care întotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă, s-a făcut acum, recent, așa-zisa reformă în domeniul fiscal, o mare păcăleală, prin care românilor aparent li s-au dat mai mulți bani, dar în realitate nu. Iar comunitățile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni că aceste pierderi, care se realizează prin schimbarea impozitării la veniturile salariale, vor fi compensate. În cea mai mare măsură, această promisiune nu a fost îndeplinită. Că majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datorează și nu se datorează în niciun caz guvernului. Eu știu că primarii de municipii găsesc soluții. Sunt oameni activi, sunt oameni interesați să găsească soluții și le găsesc, dar așa nu se poate continua.

Politica, mai ales față de comunitățile locale, trebuie să fie făcută transparent, predictibil și, de ce să nu o spunem, trebuie să fie o politică sustenabilă. Această veșnică țopăială fiscală cu care ne-au obișnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci și de rău augur, și vă pune și pe dumneavoastră, și pe români, în dificultate.

În fine, trebuie să menționez o mare îngrijorare pe care o am, pe care sper că o aveți, cu toate că nu vă privește direct. Este vorba de anul 2019. Știți bine că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție extrem de importantă, o poziție extrem de onorantă, o poziție extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern.

Părerea mea este că nu suntem pregătiți pentru așa ceva.

Acum câteva săptămâni, am fost întrebat de jurnaliști și am spus că vom face față rezonabil, dar numai că între timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înțeleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui să se ocupe de chestiunile europene pleacă sau sunt demiși, și în acest fel ne trezim în ceasul al 12-lea total, total nepregătiți.

Și cred că, din păcate, și acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave.

Să închei cu ceva mai optimist – Centenarul. Cu toții v-ați implicat, ați organizat evenimente dedicate Centenarului, și acesta este un lucru foarte bun, fiindcă Guvernul nu a făcut-o. Ați făcut-o dumneavoastră. Ca de obicei, primarii își vad de treabă, rezolvă problemele, și, în acest caz, rezolvă festivitățile.

Este un moment extrem de important pentru națiune. Istoria trebuie să primească ce i se cuvine. Realizările României și ale românilor trebuie onorate așa cum se cuvine. Și pentru acest lucru, festivitățile pe care le-ați pregătit pentru 1 Decembrie, pentru perioada de până atunci, sau după 1 Decembrie, merită toate laudele.

Dar vă rog să nu vă opriți aici. Centenarul nu trebuie să rămână un moment de evocare a realizărilor istorice, ci trebuie să se transforme într-un moment de planificare a viitorului. Trebuie să ajungem în punctul în care putem să spunem românilor ce vrem cu România, ce vrem pentru viitorul României, cum ne imaginăm viitorul României.

Și eu vă spun - eu îmi imaginez viitorul României în Uniunea Europeană, puternic integrați. Îmi imaginez locul României în NATO, îmi imaginez o Românie puternică, o Românie cu o economie matură, cu un sistem de educație care creează premisele pentru o foarte bună pregătire generală și profesională. Îmi imaginez o Românie în care românii se simt bine, se simt acasă. Îmi imaginez o Românie în care vor să se întoarcă tinerii noștri valoroși, nu una din care vor să plece. Și aceste lucruri, dragii mei, putem să le realizăm împreună.

În continuare, m-aș bucura foarte mult dacă mi-ați spune opiniile dumneavoastră, dacă doriți să dialogăm pe teme și mai concrete, și mai puțin concrete, care țin de administrația locală, sau, de ce nu, de administrarea țării.

Vă mulțumesc pentru atenție și pentru invitație!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel