Data publicării:
Iohannis, după ce Mugur Isărescu i-a îndemnat pe români să bea ceai de tei din cauza scumpirilor: Probabil că, la BNR, sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult
Klaus Iohannis a reacționat vizavi de ultimele declarații făcute de Mugur Isărescu, după ce acesta le-a recomandat românilor să bea un ceai de tei, referindu-se la scumpiri.
"Ca prim om al țării, cum resimțiți inflația? Faceți economii? Ce sfaturi le dați românilor, având în vedere că șeful BNR tocmai le-a spus sa bea mai mult ceai de tei pentru că este vorba doar despre o isterie aceasta legata de inflație?", a fost întrebat președintele de către un jurnalist.
"Probabil că, acolo (n.r. la BNR), sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult … Eu cred că este o încercare grea prin care trecem, de-asta am făcut remarcile pe care le-am făcut, toată lumea le va resimți. Plătim mai mult pentru benzină, alimente, trebuie să fim un pic mai atenți pentru ce cheltuim, cât cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută despre anumite compensări și la pensii, salarii, trebuie să fim conștienți că acest război va crea crize. În perioade de criză trebuie să judeci de două ori ce faci, cum cheltui bani", a spus Klaus Iohannis.
Veiz și: Iohannis: Putin este vinovat pentru criza din România
Declarația lui Mugur Isărescu
Referindu-se la creșterea ratei dobânzilor, Isărescu a spus că și BNR, ca orice bancă centrală, trebuie să fie atentă ca măsurile luate să nu fie percepute ca adăugându-se la alte costuri și să facă un dozaj, un balans: "Nu există alb și negru. Când vedem cum se duce impactul pe celelalte preturi, atunci trebuie să reacționăm cu relativă forță".
"Presiunea costurilor s-a transmis cel mai mult la alimentele procesate, prețul la energie s-a transmis în produse agro-alimentare, dar si pe un fondul de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR -n.r). Deci e un sfat bun. Acest canal psiho-social al anticipațiilor, exagerările sunt specifice, dar nu fac bine", a spus guvernatorul BNR.
Conform noului Raport asupra inflației al BNR, prezentat joi de guvernatorul Mugur Isărescu, inflația va atinge la finele acestui an la 12,5%, după un maxim de peste 14% în luna iunie. În 2023, inflația ar urma să scadă la o cifră în trimestrele II, III și IV și să ajungă la 6,7%. În același timp, fără schemele de compensare acordate pentru energie, indicatorul ar fi urcat la un maxim de 20%, față de 14%, a subliniat guvernatorul BNR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News