Iohannis: Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii la spitale!
Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii, spune Klaus Iohannis, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022, la UMF „Carol Davila” Bucureşti.
Preşedintele Klaus Iohannis spune că PNRR prevede investiții de aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru sistemul medical.
„Sub presiunea pandemică, vulnerabilitățile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidențiate mai dramatic ca niciodată și au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă națiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii! Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generațiilor de medici și siguranța pacienților”, spune Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.
Șeful statului preciează că Planul Național de Redresare și Reziliență prevede investiții de aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru sistemul medical. Șapte oameni au murit vineri în incendiul izbucnit la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Flăcările au izbucnit în secția ATI și ulterior tot spitalul a fost evacuat.
În ultima perioadă au fost mai multe incendii în Maternitatea Giulești, Institutul Matei Balș din București și Spitalul Județean din Piatra Neamț. În toate spitalele în care au avut loc incendii, anchetele au descoperit numeroase nereguli legate în special de instalațiile electrice și de securitate.
Iohannis, mesaj care vizează protestatarii anti-vaccin Covid-19
"În ultimul secol, munca medicilor a dublat speranţa de viaţă, a redus dramatic mortalitatea infantilă şi a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente. Medicina înseamnă viaţă, o viaţă mai sănătoasă, acces la tratamente noi şi din ce în ce mai bune.
Din nefericire, în ultimul an pandemia de Covid-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani şi ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe reţelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor.
Toate acestea fac munca dumneavoastră deja grea, mai dificilă decât ar trebui. Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conştientizeze că cercetarea medicală şi farmaceutică se bazează pe rigori ştiinţifice mai înalte decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor şi pe o monitorizare continuă a pacienţilor. Asta face ca anumite evidenţe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate.
Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei, iar acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora", a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News