Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis arată ce înseamnă reuniunea Teatrelor Naţionale din România și Republica Moldova

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Iohannis arată ce subliniază reuniunea Teatrelor Naţionale din România și Republica Moldova
Iohannis arată ce subliniază reuniunea Teatrelor Naţionale din România și Republica Moldova

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti subliniază fraternitatea şi solidaritatea pe care se fundamentează relaţiile dintre România şi Republica Moldova, state clădite pe temelia comună a culturii şi limbii române, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj adresat participanţilor la cea de-a VII-a ediţie a acestui eveniment cultural. 

Reuniunea, desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedinţilor României şi Republicii Moldova, aduce împreună, în acest an, 'artiştii pentru pace, libertate şi speranţă'. Mesajul președintelui a fost prezentat de consilierul prezidenţial în cadrul Departamentului Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, Sergiu Nistor.

'Mă bucur că, împreună cu doamna preşedinte Maia Sandu, am acordat Înaltul nostru patronaj, pentru a sublinia, şi în acest fel, fraternitatea şi solidaritatea pe care se fundamentează relaţiile dintre România şi Republica Moldova, state clădite pe temelia comună a culturii şi limbii române. Teatrul s-a dovedit a fi pentru români simbolul identităţii naţionale şi al apropierii de o societate modernă occidentală. În România şi în Republica Moldova, teatrul şi actorii au fost întrupare şi expresie ale libertăţii atunci când ea ne lipsea cel mai mult', a evidenţiat Iohannis.

El şi-a exprimat preţuirea în mod deosebit pentru mesajul pe care îl transmite Reuniunea Teatrelor Naţionale, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

'Puterea dramaturgiei şi forţa artei interpretative a celor 16 trupe răspândesc de la Chişinău şi de la Soroca, în aceste zile de frământări şi incertitudini, vocea libertăţii şi lumina speranţei. Salut prezenţa la această manifestare a Teatrului Naţional Dramatic Academic din Kiev, ca invitat special, şi sunt convins că acesta va transmite publicului său greu încercat mesajul de solidaritate al artiştilor noştri', a subliniat preşedintele Iohannis. Republica Moldova îşi manifestă prin găzduirea acestui eveniment vocaţia sa europeană, a completat şeful statului.

'Republica Moldova, spaţiu al unor expresii culturale de valoare excepţională care ne sunt patrimoniu comun, arată prin găzduirea acestui festival, o dată în plus, vocaţia sa europeană, precum şi voinţa de a fi un contributor activ în promovarea umanismului şi a păcii. În acest parcurs, România îi este prietenul şi sprijinul cel mai apropiat, manifestat inclusiv prin colaborarea dintre instituţiile de cultură şi prin dialogul direct dintre operatorii culturali de pe ambele maluri ale Prutului. Transmit felicitări organizatorilor şi urez tuturor trupelor participante să se bucure de căldura, aplauzele şi preţuirea publicului!', a afirmat Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

Citește și - Socialiștii și comuniștii au depus moțiune de cenzură împotriva guvernului pro-european al Republicii Moldova

 

PCRM și PSRM au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Documentul a fost citit de la tribuna centrală de către deputatul socialist Vasile Bolea.

Potrivit lui, Republica Moldova este condusă de către un Guvern care nu are legitimitate politică deoarece în lispește susținerea poporului.

„Acest guvern este hotărât să sacrifice bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova, doar pentru a câștiga simpatiile birocrației cancelariilor europene. Acest lucru este unul inadmisibil”, a declarat Bolea.

Acesta a mai adăugat că de la învestirea Guvernului condus de Natalia Gavrilița, Republica Moldova „trăiește în permanentă criză”.

Potrivit legislației, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleși. Mai exact, este vorba de cel puțin 26 de parlamentari. Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul a cel puțin 51 de deputați. În cazul adoptării moţiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului, scrie Deschide. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel