Data publicării:

Iohannis, ANUNȚ pentru români despre Brexit

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că la Consiliul European s-a stabilit ca întâi să se negocieze despre soarta oamenilor, iar apoi despre partea financiară în ceea ce priveşte Brexit.

Primul punct care va fi negociat când se vorbeşte de părăsirea UE de către Marea Britanie este soarta oamenilor. În cazul nostru, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, repede şi să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute şi să se clarifice toate aspectele, nu numai reşedinţă, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv lucruri de exemplu cum este pensia, pentru că sunt în Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că-şi pot stabili reşedinţa şi găsi locul de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat cu familii foarte mulţi, şi aceste lucruri trebuie obligatoriu respectate', a afirmat şeful statului. El a arătat că statele membre sunt dispuse să negocieze astfel încât cetăţenii europeni să beneficieze de toate drepturile după ieşirea Marii Britanii din UE. 'Eu pot să ofer românilor toate garanţiile pe care le oferă UE 27 şi acestea sunt multe. Suntem hotărâţi să negociem în aşa fel încât cetăţenii, inclusiv românii, să aibă toate drepturile. În contrapartidă suntem dispuşi să negociem şi drepturile cetăţenilor Marii Britanii în statele membre', a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că după ce se negociază soarta cetăţenilor europeni, se va discuta despre partea financiară. 'Foarte mulţi au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie să o plătească, însă este vorba de angajamente financiare care au fost luate înainte de declanşarea Brexit-ului şi toată lumea se aşteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Despre aceşti bani vorbim, banii care au fost negociaţi, prinşi în buget şi care de exemplu pentru România se reflectă în banii cheltuiţi pe proiecte pe coeziune, pe politică agrară ş.a.m.d.', a adăugat Iohannis. 

[citeste si]

'La început se negociază partea de ieşire a Marii Britanii din UE şi numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri, se trece la partea a doua, care poate să stabilească în mare cum ne imaginăm o viitoare colaborare între Uniune şi Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019', a arătat Iohannis.

'Este important de ştiut că nu avem de gând, nimeni din cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu vom negocia separat şi sectorial, se va negocia totul la pachet de echipa stabilită de noi. (...) Nu suntem dispuşi la niciun compromis. Noi am decis să negociem aşa. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie, noi vrem să construim o relaţie cât se poate de bună, însă această situaţie de Brexit nu s-a ivit fiindcă aşa ne-am înţeles. Este o decizie unilaterală a Marii Britanii', a mai arătat Iohannis, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel