Iohannis a primit mai mulți ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut parte de mai multe întrevederi cu ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 24 august 2021, la Palatul Cotroceni, pe Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul agreat al Republicii Italiene în România, Issam Tawfiq Masalha, ambasadorul agreat al Palestinei în România, Peer Gebauer, ambasadorul agreat al Republicii Federale Germania în România, și María-Pía Busta-Díaz, ambasadorul agreat al Republicii Chile în România.

Președintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens, se arată într-un comunicat de presă. 

Ce discuții au fost purtate

”În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Italiene, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Președintele României a evidențiat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, definite de Parteneriatul Strategic Consolidat dintre România și Italia, exprimându-și dorința de a consolida suplimentar relațiile bilaterale foarte bune în plan politic și economic, precum și în domeniile cultural și social.

Președintele României a subliniat importanța prezenței cetățenilor români pe teritoriul Italiei, apreciind că cele două comunități - românească în Italia și italiană în România - reprezintă o dimensiune specială, pozitivă a relației bilaterale.

Referindu-se la relațiile bilaterale excelente dintre cele două state, ambasadorul Republicii Italiene a asigurat că guvernul țării sale apreciază contribuția valoroasă a comunității românești la dezvoltarea economiei italiene, prin dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale.

Cei doi interlocutori au salutat soliditatea și dinamismul cooperării economice, exprimând, totodată, interesul reciproc pentru intensificarea acesteia.

România, deschisă la cooperarea cu Palestina

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Palestinei, domnul Issam Tawfiq Masalha, Președintele României a evidențiat deschiderea deplină a României pentru dezvoltarea și diversificarea cooperării cu Palestina în domenii sectoriale de interes comun.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat poziția constantă a României pentru susținerea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, în baza dreptului internațional, evidențiind necesitatea unor măsuri de sporire a încrederii, de natură a facilita reluarea dialogului direct între părți.

Relații bilaterale excelente

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Federale Germania, domnul Peer Gebauer, Președintele României a subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, de natură strategică, dintre cele două state, definite de un dialog politico-diplomatic intens și legături puternice la nivel interuman, social și economic.

Cei doi oficiali au reconfirmat rolul comunității românești din Germania, respectiv al minorității germane din România, pentru calitatea relației bilaterale, adevărate punți de legătură între cele două state.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat interesul părții române pentru o coordonare cât mai strânsă a celor două țări la nivelul Uniunii Europene și în cadrul NATO, respectiv la nivel regional, în baza obiectivelor și valorilor comune.

Salutări pentru președintele Klaus Iohannis

Ambasadorul Peer Gebauer a transmis salutările cordiale ale Preşedintelui Frank-Walter Steinmeier şi ale Cancelarului Angela Merkel pentru Președintele României şi a subliniat că relaţia bilaterală este foarte bună, arătând că prioritatea mandatului său o va reprezenta intensificarea dialogului.

Cu prilejul întrevederii cu doamna María-Pía Busta-Díaz, ambasadorul Republicii Chile în România, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat satisfacția pentru nivelul relațiilor bilaterale, evidențiind necesitatea continuării și diversificării acestora.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru trecerea în revistă a stadiului relațiilor dintre cele două țări, context în care au fost examinate modalități de amplificare a acestora nu doar în domeniul economic, dar și pe palierul politic, având în vedere valorile comune împărtășite de cele două țări - stat de drept, democrație și drepturile omului.

Ambasadorul Republicii Chile a evidențiat relațiile foarte bune cu Uniunea Europeană și a mulțumit pentru sprijinul acordat de România pentru avansarea negocierilor privind modernizarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Chile”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel