Data actualizării:
Data publicării:

Update: S-a anunţat data summitului B9 / Iohannis a discutat cu preşedintele Poloniei despre acţiunile Rusiei

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Presidency.ro
Sursă foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis a discutat la telefon cu omologul polonez, Andrzej Duda.

UPDATE: Pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Summitul B9 va avea loc pe 25 februarie 2022.

"Am discutat astăzi cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acțiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internațional. În consecință, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varșovia, un summit extraordinar al Formatului București 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru și pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina", a scris Klaus Iohannis pe Facebook. 

Amintim că ideea acestui summit îi aparţine Excelenţei Sale Ovidiu Dranga, actualmente ambasador al României în Japonia. 

"Apropierea dintre România și Polonia a atins niveluri fără precedent. (...). Nu în cele din urmă, această construcție strategică numită B9, la care se adaugă și Inițiativa celor Trei Mări, adică am reușit să construim împreună o formulă care este utilă Alianţei Nord-Atlantice. Ne-am arătat capacitatea de a coagula împreună, un număr de țări care împreună pot face mai mult decât până acum”, a declarat acesta într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS. VEZI AICI MAI MULTE

Președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon cu omologul polonez, Andrzej Duda, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi acţiunile Rusiei.

„Am avut o convorbire telefonică substanţială cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în urma acţiunilor Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional şi măsurile comune care vor fi luate de NATO şi la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)”, a scris, marți, pe Twitter, președintele Klaus Iohannis.

Amintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”.

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente, a transmis președintele României, Klaus Iohannis.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris, tot pe Twitter, Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis apreciază, într-o declarație postată ulterior pe site-ul Administrației Prezidențiale, că Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk: „De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel