Iodura de potasiu și nebunia iscată după amenințarea cu armele nucleare. Farmaciile, luate cu asalt de români: "Spun că vrem să-i OMORÂM!"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Românii au luat cu asalt farmaciile, după amenințările nucleare din ultimele zile. Ce se întâmplă, de fapt, și la ce să fii atent.  

Războiul Rusia - Ucraina, atacul de la Cernobîl și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat, miercuri, că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că "supremaţia Occidentului a luat sfârşit".

La sfârșitul anului 2021, o altă amenințare despre un posibil accident nuclear în viitor a venit prin prisma blackout-ului, pana de curent la nivel european. Atunci, autoritățile din Austria au declarat că nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla el.

Norvegia a lansat pe 1 noiembrie, timp de o săptămână, o campanie la nivel național privind auto-pregătirea în cazul unei astfel de crize și au detaliat cum ar trebui să arate un kit complet în cazul unei catastrofe. În tot acest kit se află și tablete de iod în cazul unor evenimente nucleare, pentru că te protejează de radiații.

Ei bine, toate aceste amenințări i-au împins pe oameni către farmacii, în căutare de iodură de potasiu, medicamentul care a fost folosit și la accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986.

Farmaciile, luate cu asalt de românii dezinformați

După ce în Europa Centrală oamenii au început să facă stocuri de pastile cu iod, acestea fiind considerate ca eficiente împotriva radiațiilor, a venit și rândul românilor, dezinformați de panica de pe rețelele de socializare. 

"În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp", spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria.

"E un pic de nebunie", a spus și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, acolo unde magazinele au rămas fără pastile de iod.

Am stat de vorbă cu două farmaciste, din locații diferite, pentru a vedea care este atitudinea românilor în ceea ce privește iodura de postasiu. Reacțiile amândurora a fost de panică și ne-au spus cum oamenii le acuză că vor să-i omoare pentru că nu le vând produsele dorite.

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel