Iodură de potasiu. Mihail Pautov: Trebuie să o ai în casă. Există un pericol iminent ca această centrală să explodeze
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Iodură de potasiu. Mihail Pautov: Trebuie să o ai în casă. Există un pericol iminent ca această centrală să explodeze / Foto: Pixabay
Iodură de potasiu. Mihail Pautov: Trebuie să o ai în casă. Există un pericol iminent ca această centrală să explodeze / Foto: Pixabay
Medicul Mihail Pautov a vorbit despre necesitatea iodurii de potasiu în cazul unei explozii nucleare.

"Câteva cuvinte scurte despre iodura de potasiu și iminența unui dezastru nuclear. În primul rând, când explodează o centrală nucleară se formează un nor radioactiv care, pe lângă alte substanțe radioactive are și iod radioactiv. Acum, la 800 kilometri de noi există o centrală nucleară la Zaporojie, unde, ca niște bombe, există un pericol iminent ca această centrală nucleară să explodeze. Ce se întâmplă atunci?

Se ridică un nor radioactiv și dacă vântul suflă din direcția aia înspre România, acel nor ajunge în funcție de viteza vântului în 12 poate, 16, poate 24 de ore în România și dacă plouă în acel moment acel iod radioactiv practic ploua printre noi și poate să ajungă aici la noi în orașe. Recomandarea, dacă se întâmplă asta, este să închidem geamurile, să închidem ușile și să rămânem în case cât de mult se poate, ca să nu ieșim afară și să nu ne contaminăm cu acel iod radioactiv.

Al doilea lucru pe care îl poți face ca măsură de prevenție este să iei iodură de potasiu în concentrație mare, acele pastile despre care se tot vorbește pentru că acea iodură e potasiu ajunge în tiroida ta, o saturează și tiroida nu poate să mai capteze iodul radioactiv, adică tu îl poți inhala, dar el o să iasă din organism, n-o să fie captat de tiroida ta deoarece tiroida ta este deja plină de această iodură de potasiu. Această iodură de potasiu se ia doar preventiv, dar în cazuri din acestea de urgență este esențial să o ai în casă." a spus Mihail Pautov într-un scurt clip video postat pe pagina sa de socializare.

De ce i-a îndemnat Rafila pe români să ridice "cât mai repede" pastilele de iodură de potasiu. Adevărul spus de ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a făcut noi declarații privind pastilele de iodură de potasiu, după ce medicii de familie s-au plâns că ministrul Sănătății a creat isterie printre oameni.

"Eu am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus "cât mai repede". Aceste trei cuvinte au fost cele care dus, probabil, la acest... Dacă nu spuneam "cât mai repede" şi spuneam doar lucruri fără impact asupra auditoriului, nu ar fi fost niciun fel de problemă. "Cât mai repede" nu înseamnă "mâine". Înseamnă un interval de câteva săptămâni. Văzând că, în intervalul anterior de 45 de zile, au fost distribuite, probabil, la nivel naţional, către 1000 de persoane, mi s-a părut că acest lucru nu a avut suficient impact. În mod evident, nu a fost niciun fel de dorinţă să creăm panică. Nu există aşa ceva! Eu sunt un om echilibrat", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

"Dacă medicii de familie, timp de 45 de zile, nu şi-au sfătuit pacienţii măcar să îşi ia o reţetă să îşi ridice pastilele de iod, trebuia cumva să putem să îi lămurim pe oameni că trebuie ei să solicite acest lucru în mod explicit", a adăugat ministerul Sănătății.

"Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel