Ioana Krekan, manager Activare şi Facturare Enel: Cum se aplică plafonarea și compensarea facturilor la electricitate și gaze VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ioana Krekan, manager Activare şi Facturare Enel
Ioana Krekan, manager Activare şi Facturare Enel
În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, clienții Enel Energie / Enel Energie Muntenia beneficiază, conform criteriilor de eligibilitate, de compensații, exceptarea de la plata tarifelor reglementate, ajutoare precum și de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Aceste scheme de sprijin sunt măsuri de limitare a efectelor creșterii prețurilor la energie (gaze naturale, energie electrică) la nivel mondial, cu impact mare și local în România, astfel încât clienţii să beneficieze de aceeași energie, în condiții optime.

Ioana Krekan, manager Activare şi Facturare Enel a explicat oamenilor, în platoul DCBusiness, unde anume trebuie să se uite pe factură şi cum pot vedea dacă le-a fost sau nu aplicată compensarea sau plafonarea.

"Înainte de a ne uita pe factură, este important să ştim că nu ne vom încadra toţi, şi asta pentru că sunt anumite condiţii de îndeplinit. În primul rând, la partea de compensare. Compensarea se aplică clienţilor care au un consum cuprins între 28 şi 514 kWh pe lună, iar aceasta este regula de la 1 februarie. Până la 1 februarie, era limita de 300 kWh. Pentru partea de plafonare, ştim că până acum se încadrau toţi clienţii a căror preţ era 1 leu/kWh cu toate taxele şi TVA incluse însă, de la 1 februarie, preţurile plafonează de la 0,8 lei/kWh."

Unde vedem în factură măsurile de sprijin

Sunt trei modalităţi prin care putem să verificăm dacă aceste scheme de sprijin au fost sau nu aplicate. Pe prima pagină a facturii, unde vedem tabelul Detalii fiscale, apare totalul schemelor de sprijin. Dacă mergem pe a doua pagină găsim, la fel, suma acordată pentru plafonare şi partea de compensare, de asemenea, cu suma aferentă. "Dacă ne dorim să intrăm mai mult în detalii, atunci mergem pe a treia pagină. Aici vom găsi informaţii legate de: care este cantitatea mea facturată, de unde pot să-mi dau seama dacă mă încadrez sau nu la partea de compensare, care este preţul meu pe energie electrică de unde îmi dau seama dacă am avut un tarif plafonat sau nu. Şi, bineînţeles, tot pe pagina 3 regăsim şi un total al acestor scheme de sprijin" a explicat Ioana Krekan.

"În cazul în care cineva nu găseşte această compensare sau plafonare pe factură, trebuie să se uite la consum şi la preţ. Dacă nu se regăseşte în acele intervale - 28 - 514 kWh pentru luna februarie şi preţul nu atinge 0,8 lei, atunci nu va beneficia nici de compensare, nici de plafonare. Dacă, în continuare, sunt nelămuriri, bineînţeles că se poate adresa furnizorului, în cazul nostru către Enel Energie / Enel Energie Muntenia" a mai spus aceasta.

Video complet aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel