Ioan Mircea Pașcu: Controlul democratic și parlamentar asupra activității agenției ENISA este fundamental
Data publicării:
Autor: Comunicate
WhatsApp

Strasbourg, 16 aprilie 2013

Vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu a susținut luni în declarația scrisă aferentă dezbaterii din plenul PE de la Strasbourg dedicată Agenției europene pentru securitatea rețelelor și a informațiilor (ENISA) necesitatea asigurării controlului democratic asupra activităților Agenției în contextul noilor provocări ale societății informaționale.

Europarlamentarul PSD a punctat în declarația sa:

“Tensiunea dintre drepturile cetățenilor și tentația, oferită de tehnologie, de a le ignora a devenit din ce în ce mai evidentă odată cu transformarea societății noastre într-o societate cu adevărat informațională.

“Războiul împotriva terorii” nu a făcut decât să amplifice această tensiune: în câțiva ani, supravegherea oamenilor, începută pe stadioanele de fotbal, s-a extins în fiecare colț al străzilor noastre astfel încât astăzi se poate spune că toate viețile noastre sunt sub monitorizarea rece a lui “Big Brother”.

Pentru noi, cei care venim din Est, acest lucru este în mod particular îngrijorător.

Din acest motiv, pentru mine cel puțin, controlul democratic asupra activităților agenției ENISA este fundamental.

Știu că Agenția nu se află în centrul dezbaterii dintre democrație și securitate.

Cu toate acestea, stabilirea controlului parlamentar asupra acestei agenții este un pas în direcția bună și un semnal puternic pentru toată lumea.

Din aceste motive, eu susțin personal idea reînnoirii mandatului ENISA, care oferă, simultan cu oportunitatea adaptării continue la un mediu în transformare permanentă, și posibilitatea de a discuta amănunțit activitatea agenției.

Utilitatea Agenției este indiscutabilă la fel cum este și necesitatea ca activitatea ei să tină pasul cu evoluțiile mediului societății informaționale.

Agenția trebuie să fie întru totul răspunzătoare pentru acțiunile sale”, a concluzionat vicepreședintele AFET.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel