Ioan Dârzu, membru al Comisiei Speciale, despre Roșia Montană
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
Ioan-Darzu
Ioan-Darzu

Deputatul de Alba Ioan Dârzu se numără printre cei 19 membri ai Comisiei Speciale, care va decide dacă vor fi exploatate sau nu minereurile auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană. Deputatul a declarat că are anumite semne de întrebare, iar scopul Comisiei tocmai acesta este, să primească răspunsuri. Totuși, Ioan Dârzu subliniază că acest proiect minier trebuie demarat și că mineritul trebuie să reînceapă în România. Deputatul subliniază că statul, prin contractul încheiat cu Roșia Montană Gold Corporation, a stabilit un buget pentru ecologizare, care va fi virat către stat înainte exploatării miniere. 

"Am avut și chiar mai am multe semne de întrebare în privința exploatării de la Roșia Montantă. Totuși, am reușit să îmi găsesc câteva răspunsuri extrem de consolidate pe ceea ce înseamnă exploatarea de acolo. Nu aș putea să spun cum se îndreaptă decizia de acolo. Fiecare din cei 19 membri ai Comisiei speciale analizează tot ceea ce i se pare important. Comisia, de fapt, analizează legea minelor. Ce am reușit să aflăm este că zona este foarte bogată în aur, argint și alți înlocuitori ai minereurilor de acolo și credem că solicitarea cetățenilor de acolo de a crea locuri de muncă este extrem de importantă", a declarat Ioan Dârzu, pentru citynews.ro.

"Mineritul trebuie să reînceapă în România"

El a explicat: "Eu cred că zona trebuie exploatată; cu cianură, fără cianură, asta nu mai știu însă. Mineritul trebuie să reînceapă în România. Am discutat cu mulți directori de foste întreprinderi și mi-au spus despre modalitatea de lucru, despre beneficiile pe care le aveau, avem și calcule despre dezvoltarea pe orizontală, nu doar pe verticală".

"Trebuie să ținem cont de natură, să nu ne batem joc de natură"

Pentru ecologiști, deputatul subliniază că "Ideea este că trebuie să ținem cont de natură, să nu ne batem joc de natură, dar și de aspectul patriotic. Zona de acolo trebuie să rămână la fel de frumoasă, pentru că vom trece de aceste clipe dificile și de această criză economică, după care am vrea să ne întoarcem la natură. Ceea ce a impus comisia este că banii sau sumele cuprinse pentru ecologizare - în cazul în care se va da drumul la exploatare - vor  fi virate la începerea proiectului în bugetul statului, în așa fel încât orice se întâmplă cu firma, noi, ca stat, să posibilitatea să intervenim să ecologizăm zona".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel