Data publicării:

Învinși și învingători în plină criză politică. Cum poate PSD culege trandafiri în 2024 folosindu-se de precedentul Dragnea - Cîțu

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Klaus Iohannis, președintele României și premierul Florin Cîțu. Sursă foto: Florin Cîțu Facebook
Klaus Iohannis, președintele României și premierul Florin Cîțu. Sursă foto: Florin Cîțu Facebook

Criza politică din România, prilejuită de ieșirea USR-PLUS de la guvernare și semnarea unei moțiuni împotriva Guvernului Cîțu,  nu dă niciun semn că nu va continua și în următoarele săptămâni.

Criza s-ar fi putut soluționa însă mult mai rapid prin intervenția președintelui Klaus Iohannis care, văzând că situația scapă de sub control iar USR-PLUS nu glumește și chiar s-a săturat de meniul cu broaște, i-ar fi cerut premierului Florin Cîțu să facă singur un pas în spate. Sigur, acest lucru ar fi fost din punct de vedere politic catastrofal înainte de Congresul PNL din 25 septembrie.

În tot acest mioritic și dinamic peisaj politic, PSD și USR PLUS ar putea avea de câștigat cel mai mult. Iar în aproape toate scenariile PNL pierde cel mai mult. 

PSD - Acuzați de „blat” după ce au decis ca moțiunea să fie votată după decizia CCR - adică aproape sigur după Congresul PNL - social-democrații nu au în realitate nicio intenție să scoată castanele din foc cu mâna lor. Dacă moțiunea trecea acum, probabil Cîțu pierdea și Congresul iar USR-PLUS și PNL se căsătoreau rapid pentru a doua oară. Se revenea la statu quo-ul politic de acum câteva luni, dar cu un alt premier. Cât va ține mariajul, rămâne de văzut.

Din punct de vedere politic PSD are tot interesul ca Florin Cîțu să fie ales președintele PNL iar mai apoi demis prin moțiune de cenzură, chiar de PSD. Astfel va rămâne situația actuală în care vor fi doi poli de putere, unul la partid și unul în fruntea Guvernului. Ceea ce poate fi foarte bine speculat electoral în contextul următoarelor alegeri. În plus, cu Cîțu președinte PNL vendetele vor continua în dreapta eșichierului politic. Actualul și viitorul fost premier nu va putea uita că și-a pierdut funcția după rebeliunea și întoarcerea armelor a celor din USR-PLUS.

PNL - Din punct de vedere politic soarta lui Florin Cîțu ca premier al României e pecetluită. Lucrul acesta e cunoscut cu certitudine și la Cotroceni. Miza președintelui e ca Florin Cîțu să intre la Congres din postura de premier și să câștige partidul. În orice alt scenariu Klaus Iohannis pierde mult din controlul partidului iar alternativa victoriei lui Cîțu pe 25 septembrie îi știrbește mult din puterea în partid, ca să nu spun că îi e chiar ostilă. 

Miza e una foarte mare la Cotroceni. Președintele joacă, deși înțelege riscul jocului: PNL să ajungă al patrulea partid al țării.

USR-PLUS - Liderii formațiunii nu au nici ei vreun interes să plece de la guvernare după doar opt luni, în pofida mesajelor revoluționare. Sigur că un guvern minoritar condus de PNL și susținut de PSD le-ar permite să „muște” mult din electoratul liberalilor, dar sunt totuși doar opt luni în care USR-PLUS a guvernat. Timp suficient însă să prindă gustul dulce al puterii. 

USR-PLUS va reveni probabil într-o formă sau alta la guvernare, dar sub un nou premier. Pe termen scurt va fi văzut ca un câștig - ceea ce și e - dar pe termen lung relația cu un PNL condus de Florin Cîțu și cu un Palat Cotroceni ostil care nu uită insurecția nu are cum să se termine mai devreme sau mai târziu fără un nou divorț.

AUR - Din punct de vedere al legitimării AUR a câștigat după asocierea cu USR-PLUS în semnarea moțiunii împotriva Guvernului. AUR e de departe cel mai vocal partid din Parlament, dar e condamnat să rămână doar un „partid berbec” pentru dărâmarea guvernelor.

Nu există nicio formulă politică sau alianță în actuala arhitectură parlamentară prin care AUR ar putea să acceadă la guvernare. Iar o asociere cu AUR nu e dorită de nimeni.

Actuala criză politică i-a adus legitimitate și consolidare electorală, dar pe termen lung AUR e condamnat să rămâne un partid singur și catalogat nefrecventabil de celelalte formațiuni.

UDMR - În toate aceste săptămâni de criză politică totală, UDMR a lăsat impresia de partid matur. Fără să intervină frontal în bătălie, UDMR face ceea ce știe mai bine: Stă în expectativă. 

UDMR își calculează bine pașii și pare a fi singura formațiune capabilă să guverneze cu toate partidele politice din Parlament, atât în prezent, cât și în viitor, cu excepția AUR. Motivele sunt de la sine înțelese. 

Situația la nivelul politic va rămâne tensionată chiar și după Congresul PNL și formarea unui nou Guvern la Palatul Victoria, deși apele se vor liniști pentru o vreme. Însă rănile deschise din coaliție sunt mult prea adânci pentru a fi cicatrizate atât de rapid iar contextul social vine ca o ghilotină iminentă: România intră în plin val 4 al pandemiei, cu estimări de 10.000 de cazuri COVID pe zi, în timp ce populația va avea de înfruntat criza economică și explozia prețurilor care deja face ravagii la nivel social.

Pe termen lung, țintind alegerile din 2024, PSD știe că are toate șansele să culeagă trandafiri. Incontestabil că la acest lucru contribuie decisiv existența a doi poli de putere: În principalul partid de guvernare și la Palatul Victoria. 

Experiența guvernelor PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea - vezi cazul Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose -, dar și mai recent Guvernul condus de Florin Cîțu și partidul de Ludovic Orban, o demonstrează. Motiv pentru care PSD nu are niciun avantaj ca moțiunea să treacă înainte de Congresul PNL. Dimpotrivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel