Învinsă în alegerile interne ale partidului Republican, Liz Cheney nu renunţă: Voi face orice e necesar ca Donald Trump să nu se mai apropie de biroul Oval
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Liz Cheney, membră a congresului SUA învinsă în alegerile interne ale Partidului Republican de o apropiată a lui Donald Trump, anunţă că va continua să lupte pentru ca Trump să nu revină la Casa Albă. 

"În urma înfrângerii suferite marţi la alegerile primare din statul Wyoming, Liz Cheney, membră a Congresului SUA, a declarat că va continua lupta pentru a-l împiedica pe Donald Trump să revină la Casa Albă", relatează BBC.

"Până la urmă, Cheney a fost masacrată la alegerile primare de un candidat susţinut de Trump. Cei care au regretat cel mai mult au fost democraţii. Este suprarealist să observi această nouă idolatrie", comentează publicaţia braziliană O Globo.

Prin opoziţia ei faţă de Trump "Cheney nu este o eroină: nu a făcut altceva decât să-şi facă datoria". Săptămânalul britanic The Economist consideră că "înfrângerea lui Cheney reverberează mult dincolo de graniţele statului" Wyoming. Ea denotă controlul exercitat încă de Trump asupra Partidului Republican: din 10 reprezentanţi republicani care au votat pentru suspendarea lui după asediul Capitoliului doar doi au supravieţuit alegerilor primare, scrie Rador.

"Voi face orice e necesar ca Donald Trump să nu se apropie de biroul Oval"

"Am spus încă din 6 ianuarie că voi face orice e necesar pentru ca Donald Trump să nu se mai afle niciodată oriunde în apropierea Biroului Oval. Vorbesc serios", a declarat Cheney după înfrângere. 

De ce a pierdut

Editorialul din The Wall Street Journal crede că Cheney a pierdut din două motive: fiindcă "s-a opus cu curaj minciunilor despre alegeri furate ale lui Trump" şi pentru că "i-a îndepărtat pe mulţi republicani făcând cauză comună cu democraţii".

Trump a pierdut în 2020 deoarece "suficienţi simpatizanţi republicani din state-cheie au votat cu republicanii pentru Congres şi cu Joe Biden pentru preşedinţie". Acum "răzbunarea lui Cheney ar putea face ca partidul, dezbinat, să piardă şi în 2024".

Revista americană The Atlantic apreciază însă că "pentru a salva Partidul Republican" Cheney "ar putea fi nevoită să-l distrugă mai întâi", printr-o "candidatură-kamikaze" la preşedinţie.

"Unicul mod plauzibil de a rupe controlul lui Trump asupra partidului este să demonstrezi că Trump - sau trumpismul - nu poate câştiga alegeri federale. Chiar dacă Cheney nu poate împiedica nominalizarea lui Trump, ea îi poate slăbi controlul asupra partidului convingând suficienţi alegători de centru şi cu studii superioare să-l repudieze, asigurând astfel înfrângerea lui în alegeri".

Ținta criticilor susținătorilor lui Trump

Parlamentara de 56 de ani este una dintre principalele ţinte ale criticilor miliardarului republican după ce ea a îndrăznit să se ralieze comisiei parlamentare ce anchetează asupra rolului lui Donald Trump în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Fiica fostului vicepreşedinte american Dick Cheney chiar co-prezidează această comisie de parlamentari care consideră că Donald Trump "nu şi-a făcut datoria" în timpul atacului lansat de susţinătorii săi în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

Donald Trump, care cochetează deschis cu ideea de a-şi înainta candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024, denunţă mereu lucrările acestei comisii, pe care o califică drept "vânătoare de vrăjitoare". Din acest motiv el s-a angajat să o vadă învinsă pe Liz Cheney, acordându-i întregul său sprijin rivalei acesteia, Harriet Hageman, avocată de 59 de ani alături de care el a făcut campanie de la sfârşitul lui mai.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel