Data publicării:
• Investițiile tinerilor în piața criptomonedelor. Vâlcu: Părinții s-au fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei
Nu numai în presa internațională dar și în cea din România au început să se aprindă beculețele roșii de alertă în ceea ce privește prăbușirea iminentă a critpomonedelor.
În emisiunea "Politica zilei cu Ioana Constantin", de la B1 TV, jurnalistul Val Vâlcu a asemuit fenomenul necontralot de pe piața criptomonedelor cu celebrul Caritas al anilor '90: ”Generația părinților s-a fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei. Acești tineri care investesc timp și bani în piața asta a criptomonedelor nu au, aici, în țară, facilități să investească la bursă, pentru că totul e un joc pe bursă. De ce nu simplificăm regulile și nu lăsăm să intre și retailerii? Ideea e să facem mai ușor accesul la Bursă în România. Să mai scăpăm de birocrație”.
Peste un milion de români implicați în tranzacționarea criptomonedelor
Previziune șocantă în ceea ce privește prăbușirea criptomonedelor a fost lansată de analistul economic Adrian Negrescu:
”Această piață nu este reglementată, sunt niște investiții făcute pe încredere fără nimic în spate. Sunt niște bani aruncați într-o piață care mai valorează acum doar 1 trilion de dolari față de 3 trilioane cât valora acum câteva zile. După politica monetară luată de SUA în această săptămână probabil bitcoinul va ajunge undeva la nivelul de 18-19 mii de dolari față de 68 de mii cât era în luna noiembrie, anul trecut. Statul ar trebui să rezolve odată problema aceasta a legislației în domeniu pentru că sunt peste 1 milion de români care sunt implicați în criptomonede și a căror bani dispar de la o oră la alta fără ca nimeni să îi protejeze”, a declarat analistul, în aceeași emisiune.
În prezent, există peste 19.000 de criptomonede
Mai multe firme din industria criptomonedelor au declarat de altfel pentru CNBC că mii de criptomonede se vor prăbuşi, în timp ce numărul platformelor blockchain va scădea în următorii ani, transmite CNBC. Totuși potrivit CNBC, Bitcoin a înregistrat marți o mică creștere devenind pentru scurt timp pozitiv înainte de a-și relua prăbușirea. Cel mai mare token digital a a scăzut până la 20.823 USD.
Criptomonedele au devenit emblematice pentru fuga de active speculative, pe măsură ce politica monetară este înăsprită în întreaga lume pentru a lupta împotriva inflației, drenând lichidități de pe piețele globale.
Bitcoin se tranzacționează la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020. Alte monede digitale, inclusiv eterul, au scăzut brusc. Capitalizarea bursieră a criptomonedelor a scăzut luni sub 1 trilion de dolari, pentru prima dată din februarie 2021, arată datele CoinMarketCap.
Aproximativ 200 de miliarde de dolari au dispărut de sâmbătă de pe piață
Activele cripto au fost afectate luni, după ce platforma de creditare cripto Celsius a întrerupt retragerile, vorbind despre temerile legate de o problemă de solvabilitate a companiei, care s-ar putea răspândi în alte părți ale pieței.
Celsius a spus că retragerile, schimburile și transferurile între conturi vor fi oprite din cauza ”condițiilor extreme de piață” și că mișcarea este menită să „stabilizeze lichiditatea și operațiunile”.
Binance a oprit retragerile
Între timp, Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume, a oprit retragerile de bitcoin timp de peste trei ore ”din cauza unei tranzacții blocate care a cauzat un restanțe”.
Vânzarea criptografică are loc în momentul în care investitorii au evitat în general activele riscante pe fondul temerilor legate de o potențială recesiune globală, pe măsură ce marile bănci centrale din întreaga lume majorează ratele dobânzilor pentru a domoli inflația.
Factorii de decizie de la Rezerva Federală din SUA au în vedere acum ideea unei creșteri a ratei de 75 de puncte de bază în această săptămână, potrivit Steve Liesman de la CNBC.
Bitcoin a scăzut cu aproape 70% față de cel mai mare record din noiembrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News