Data publicării:

Investiții Transelectrica: 52 milioane de lei pentru creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din sudul Capitalei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Investiții Transelectrica: 52 milioane de lei pentru creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din sudul Capitalei / Foto: Pixabay
Investiții Transelectrica: 52 milioane de lei pentru creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din sudul Capitalei / Foto: Pixabay

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" alocă 51,645 milioane de lei pentru lucrări ce vizează creşterea gradului de siguranţă în alimentarea consumatorilor din zona de sud a Capitalei, racordaţi în staţia 400/220/110/10 kV Bucureşti Sud.  

Potrivit unui anunţ postat de companie pe site-ul de licitaţii publice, scopul investiţiei constă în creşterea calităţii serviciului de transport al energiei electrice şi creşterea siguranţei şi a redundanţei în alimentarea utilizatorilor reţelei electrice de transport, amplificarea puterii staţiilor de 110 kV şi 10 kV, având în vedere creşterea capacităţilor energetice ale operatorilor de distribuţie din zona Bucureşti, flexibilizarea schemei de funcţionare în vederea prevenirii apariţiei congestiilor în caz de avarie şi în cazul creşterii producţiei centralei eoliene.

"În cadrul lucrării de investiţii se vor instala două unităţi de transformatoare 250 MVA 400/110/20 kV care vor realiza amplificarea puterii la nivelul Staţiei Bucureşti Sud şi vor realiza flexibilizarea schemei de alimentare prin legătura directă între staţiile de 400 kV şi 110 kV. În vederea racordării acestor unităţi de transformare se vor instala celule de 400 kV şi 110 kV izolaţie clasică respectiv în SF6, se va realiza sistemul de comandă control protecţie şi contorizare aferent acestor unităţi de transformare şi celulelor nou montate. Se va realiza integrarea în SCADA a noilor unităţi de transformare. Achiziţia este necesară pentru realizarea următoarelor obiective: amplificarea schemei de funcţionare şi creşterea gradului de siguranţa în alimentarea consumatorilor astfel încât eventuale incidente să aibă un impact redus asupra acestora", se spune în anunţ.

În acest sens, Transelectrica organizează o licitaţie deschisă iar criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate - preţ. Durata contractului este de 24 de luni. Achiziţia nu intră sub incidenţa acordului privind achiziţiile publice. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 1 februarie 2023, ora 15:00. Acestea trebuie să fie depuse în limba română. Data de deschidere a ofertelor este 1 februarie 2023, ora 15:00, notează Agerpres.

Scenariul unui blackout în România. Ion Lungu (AFEER): Nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse și consum 

Ion Lungu, Director Executiv în cadrul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a explicat ce ar însemna un blackout, precizând că e puțin probabil să ne confruntăm cu o astfel de situație. 

„Trebuie să avem în vedere că mixul de energie trebuie să urmărească, în primul rând, securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Fără o energie electrică, este dezastru. S-a vorbit în unele ocazii și ce ar însemna un blackout, când nu ar mai fi lumină, apă, încălzire, benzină, la magazine nu s-ar mai putea plăti. Vă dați seama ce ar fi... dezastru! În opinia mea, este foarte, foarte puțin probabil să avem o asemenea situație și, în orice caz, nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse sau posibilitatea de producere și consum, ci se întâmplă mai degrabă din cauza unor anumite evenimente de ordin tehnic, funcționare greșită a unor echipamente, fie din cauza unor elemente naturale, furtuni de exemplu. Dar este foarte puțin probabil să avem”, a spus Ion Lungu, Director Executiv în cadrul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„În același timp, trebuie să realizăm și faptul că lipsa energiei ar fi un dezastru. Toate modelele pe care le gândim cred că trebuie să aibă în vedere, în primul rând, partea de securitate în alimentarea cu energie electrică. Să nu uităm că mai sunt doi piloni ai dezvoltării. Al doilea este legat de protecția mediului, iar cel de-al treilea e legat de suportabilitate, pentru că, dacă nu mai sunt bani cu care să se plătească, este dezastru”, a conchis Ion Lungu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Criza energetică și efectele pe termen lung”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV, și Radio DCNews.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel