Data actualizării:
Data publicării:

Investiții străine record în Franța. Președintele Macron găzduiește un summit al investitorilor la Versailles

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Are loc un summit important al investitorilor la Palatul Versailles.

Franța a anunțat proiecte de investiții străine în valoare de 15 miliarde de euro în domenii precum tehnologia, inteligența artificială și produsele farmaceutice, în timp ce președintele Emmanuel Macron găzduiește luni, la Versailles, un important summit al investitorilor.

Macron va fi gazda a aproximativ 180 de lideri de afaceri străini la Palatul Versailles, în cadrul summitului de afaceri ”Alege Franța”, unde se așteaptă să fie anunțate 56 de proiecte în acest an, potrivit guvernului francez, în creștere față de 28 de proiecte în valoare totală de 13 miliarde de euro anul trecut.

Summitul anual ”Alege Franța” are ca scop atragerea de investiții străine și promovarea mediului de afaceri francez. Evenimentul - o creație a lui Macron - urmărește să aprindă economia franceză și să stabilească Parisul ca centru financiar al Europei în era post-Brexit, în timp ce țara se confruntă cu o creștere scăzută și un deficit bugetar ridicat.

„Astăzi doborâm un nou record”, a scris Macron pe X, adăugând că aceste investiții ar trebui să genereze 10.000 de noi locuri de muncă pentru francezi.

4 miliarde de euro de la Microsoft

Gigantul Microsoft va investi 4 miliarde de euro în Franța cu scopul de a deschide un nou centru de date în estul Franței și extinderea altor câteva, cu accent pe inteligența artificială. „Este cea mai importantă investiție pe care am făcut-o vreodată”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, potrivit AFP.

Compania Amazon a anunțat o investiție de 1,2 miliarde de euro într-un centru de date pentru unitatea sa Amazon Web Services Cloud și un depozit pentru operațiunile sale de retail. Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat duminică că noul birou din Paris al băncii Morgan Stanley va crea încă 100 de locuri de muncă.

Producătorul de îngrășăminte FertigHy este așteptat să anunțe o fabrică de 1,3 miliarde de euro, în timp ce Pfizer va pune 500 de milioane de euro pe lângă o investiție anterioară de 1 miliard de euro pe care a promis-o, AstraZeneca va cheltui 388 de milioane de euro, iar compania GSK este așteptată cu 140 de milioane de euro. Compania elvețiană KL1 s-a angajat să investească 300 de milioane de euro într-o rafinărie de nichel, iar compania germană Lilium investește 400 de milioane de euro pentru un avion electric.

Franța a obținut cele mai multe proiecte de investiții străine directe în 2023 chiar dacă investițiile globale în UE au scăzut anul trecut pentru prima dată din anul 2020, potrivit unui studiu recent al E&Y. Cu toate acestea, sondajul a avertizat că „decalajul de competitivitate persistent, alături de repercusiunile climatului social predominant și de recenta criză energetică” ar putea pune la îndoială poziția de lider a Franței pe termen lung.

Macron, întâlniri bilaterale cu directori executivi

Directorii executivi ai ArcelorMittal, Goldman Sachs, Coca-Cola, AstraZeneca, Envision și oficiali de la cea mai mare firmă de investiții din China, Fosun, precum și fonduri suverane de investiții se numără printre liderii de afaceri care vor participa la summitul de la Versailles. Se așteaptă ca Macron să aibă întâlniri bilaterale cu mai mulți directori executivi, înainte de a ține un discurs înaintea cinei din Sala Oglinzilor din palat.

Macron „va repeta ceea ce a spus la Davos, că totul este bine și că reducerile de taxe nu vor fi revizuite”, a declarat un antreprenor francez, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru POLITICO.

Credibilitatea președintelui francez pe frontul economic a fost subminată atunci când deficitul bugetar al Franței a crescut mult mai mult decât se aștepta anul trecut, forțând guvernul să anunțe noi reduceri ale cheltuielilor publice.

Potrivit deputatului francez Charles Rodwell, din partidul Renaissance al lui Macron, care va prezida o masă rotundă în cadrul summitului, scopul evenimentului este de a arăta: „stabilitatea și consecvența liniei noastre politice în ciuda crizei, un factor foarte liniștitor pentru investitori”. Au fost organizate mai multe mese rotunde pe teme precum industria verde, inteligența artificială, precum și India, pe care Franța este deosebit de interesată să o atragă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel