Investiții în România: Până la sfârșitul lui septembrie, am reușit performanța de 3,5%
Din volumul de investiţii prognozat pentru anul acesta a fost realizat doar un procent de 3,5%.
Din volumul de investiţii prognozat pentru anul acesta până la finele lunii septembrie a fost realizat doar un procent de 3,5%. Asta arată datele prezentate de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care şi-a exprimat speranţa că până la finele anului valoarea nominală va fi realizată.
"În jur de 3,5% până la finalul lunii septembrie", a spus Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
De ce procentul este atât de mic
El a subliniat că în ceea ce înseamnă partea de investiţii au fost întârzieri care trebuie recuperate şi a rămas foarte multă presiune pe semestrul 2, deoarece întârzierile au fost motivate de cauze obiective, respectiv o explozie a preţurilor la materiale de construcţii şi câteva probleme foarte mari pe lanţurile de aprovizionare, în sensul în care o perioadă nu au funcţionat lanţurile de aprovizionare pentru importurile de bunuri intermediare necesare la construcţii.
Câciu: Avem toţi banii necesari să facem aceste investiţii. Deci nu banii sunt problema
"În acest moment investiţiile încep să-şi revină. La nivel guvernamental, în fiecare şedinţă avem această analiză şi dezbatere. Eu cred că până la finalul anului acel procent din PIB sau valoarea nominală va fi realizată. Într-adevăr, mai trebuie recuperat şi pe partea de fonduri europene. Într-adevăr, mai trebuie accelerat şi partea de a trage banii din PNRR pentru ceea ce deja s-a realizat, pentru că sunt o serie de elemente pentru care se poate solicita decontarea. Am avut discuţii şi săptămâna trecută cu domnul ministru Boloş (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, n. r.) şi cu ceilalţi miniştri să facă solicitări de decontare, astfel încât banii care sunt la dispoziţia României să poată fi folosiţi. Eu v-am spus, lucrurile au început să se mişte. Nu suntem încă în zona de confort, avem de recuperat", a explicat ministrul Finanţelor.
Acesta a semnalat că îşi doreşte ca la rectificarea bugetară să nu se taie niciun ban de la investiţii, însă acestea trebuie impulsionate.
"Avem toţi banii necesari să facem aceste investiţii. Deci nu banii sunt problema", a punctat Câciu.
Creşterea economică a României, încetinită. BNR: Sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate
Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvenţă ridicată sugerează o încetinire puternică a creşterii economiei în trimestrul III faţă de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate, se arată într-un comunicat al BNR.
"Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvenţă ridicată sugerează o încetinire puternică a creşterii economiei în trimestrul III faţă de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate. Evoluţia implică totuşi o majorare semnificativă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, pe seama unui efect de bază, dar în condiţiile decelerării creşterii consumului privat. Relevantă din această perspectivă este scăderea dinamicii anuale a comerţului cu amănuntul şi a comerţului auto-moto, dar mai cu seamă a serviciilor prestate populaţiei în luna iulie. În acelaşi timp, producţia industrială şi volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare şi-au amplificat contracţia în termeni anuali, dar volumul lucrărilor de construcţii şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală", susţin reprezentanţii BNR, conform Agerpres. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News