Investigații RMN/CT. Dr. Tudor Cipruț: ”RMN-ul poate să vadă într-o boală inflamatorie”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
RMN (pexels)
RMN (pexels)
Doctorul Tudor Cipruț susține că cele două metode de diagnosticare se pot completa, în funcție de cazul fiecărui pacient

”RMN-ul poate să vadă într-o boală, cum este boala Crohn, care este o boală inflamatorie, cronică, destul de chinuitoare, care poate să afecteze orice parte a tubului digestiv, începând cu gura și terminând cu anusul, și care de obicei are localizări multiple, localizări preferențiale, pe ultima parte a intestinului subțire și prima parte a colonului, localizarea clasică, și poate să fie însoțită de fistule care să se vadă mai bine prin RMN.

Sanador

Dar de cele mai multe ori RMN-ul este folosit în completarea CT-ului, dacă se bănuiește așa ceva, de boală Crohn sau de recto-colito-ulcero-hemoragică este preferabil să se facă un CT (...) În cazul RMN, vorbind de oncologie, în general avem nevoie de substanţă de contrast. Studiem anumite caracteristici. Exista o anumită semiologie radiologică, imagistică legată de modul în care captează anumite leziuni substanţele de contrast respective. Există tumorile endocrine care sunt uneori extrem de mici, de câţiva milimetri, pe care poţi să le vezi și la CT sau RMN, pentru că au un anumit gen de captare a substanţei de contrast", a spus medicul Tudor Cipruț.

”Discutăm, însă câteodată indicația ne sosește numai în scris, pacientul este deja programat și ar fi foarte contrariat să i se facă altceva”, a mai spus medicul. 

Interviul complet, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel