InvestEU, programul care salvează datoria publică. Nancu, FNGCIMM: Direct de la bugetul Comisiei Europene. Un pas mare pentru noi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Dumitru Nancu / Foto: Crișan Andreescu
Dumitru Nancu / Foto: Crișan Andreescu
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit la DC NEWS TV despre programul InvestEU, care va permite acordarea de garanţii pentru credite din bani europeni, pentru ca datoria publică a României să nu mai fie afectată. 

Întrebat ce diferenţiază programul InvestEU de programele regionale, Dumitru Nancu a spus că "în loc să acordăm garanţii de la bugetul de stat, vom da garanţie directă de la Comisia Europeană, să nu mai impactăm datoria publică a României. Nu va mai fi garanţie, nume şi constat de la Ministerul Finanţelor, prinsă în bugetul de stat, în legea plafoanelor, va fi direct o garanţie de la bugetul Comisiei Europene". 

"Pentru început, noi ne-am gândit la jumătate de miliard, 500 de milioane de euro. Vrem să vedem, suntem la început, pentru noi e un pas mare să devenim partenerul Comisiei Europene. Există doar Fondul European de Investiţii", a mai precizat Dumitru Nancu la DC NEWS TV. 

InvestEU, doar pentru proiecte europene? 

"Nu se adresează doar proiectelor europene. În primă fază, programele pe care le avem, de exemplu IMM Invest, le trecem la garanţia CE. Până la urmă, rolul fondurilor europene este să se preia presiunea de pe bugetul de stat, bugetul de stat trebuie să finanţeze doar cheltuielile curente şi investiţiile statului. Dacă ai această posibilitate, ca instituţie, să cheltui nişte bani europeni, să dai garanţii de la bugetul Comisiei Europene... Instrumentul financiar la Comisia Europeană este definit 49% ajutor de stat. Noi acum dăm 10%. 51 % e credit. 80% va fi garanţie. E proiect de viitor, dar sperăm să îl implementăm.

Pe programele Prima Casă, Noua Casă, pe persoane fizice, deja suntem cu ADR Muntenia în negocieri pentru un instrument financiar care a fost trimis deja la Comisia Europeană. Un instrument de 100 milioane euro, care se adresează atât pentru autorităţi publice locale, cât şi pentru beneficiari, pentru izolarea clădirilor, iar noi să garantăm 51% creditul pe care îl va lua beneficiarul care vrea să îşi izoleze locuinţa. Fondurile pot fi accesate de primărie, asociaţie de locatari sau persoane fizice. Gândim instrumentul pe toate regiunile ca să asigurăm această independenţă. 51% va fi garanţia Fondului. De către ADR s-a trimis analiza la Comisia Europeană. Dacă reuşim să avem acreditarea de la Comisia Europeană, să semnăm parteneriatul, în al treilea trimestru se pot începe programele regionalizate", a continuat directorul FNGIMM. 

Legat de o cooperare cu Fondul de Mediu pe programele pentru locuinţe independente energetic, Nancu afirmă că "Fondul de Mediu este din altă zonă. Avem o colaborare pe Casa Verde acolo. Dacă e nevoie de cofinanţare credit, noi putem garanta acel credit". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel