Oamenii de știință de la institutul federal de tehnologie ETH Zurich au găsit o modalitate de a folosi cojile de păstaie de cacao ca înlocuitor pentru zahărul granulat, transformând astfel ciocolata într-un produs cu mai puține calorii și mai prietenos cu mediul, scrie euronews.com.
În mod tradițional, doar boabele de cacao și pulpa sunt extrase pentru a produce batoanele noastre de ciocolată. Însă, cercetătorii au descoperit că stratul interior al cojii, cunoscut sub numele de endocarp, poate fi folosit și el, alături de pulpa ce înconjoară boabele, pentru a crea o jeleu dulce de cacao.
„Aceasta înseamnă că fermierii pot nu doar să vândă boabele, ci și să usuce sucul din pulpă și endocarp, să-l macine în pulbere și să-l vândă de asemenea”, explică Kim Mishra, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Food. „Astfel, fermierii ar putea genera venituri din trei fluxuri de creare de valoare, ceea ce face fructul de cacao mai sustenabil.”
Cum se Produce Noua Ciocolată Elvețiană?
Producerea ciocolatei din fructul de cacao implică multe încercări și erori pentru a găsi rețeta perfectă. Oamenii de știință au colaborat cu start-up-ul Koa și cu producătorul elvețian de ciocolată Felchlin pentru a dezvolta noua formulă. Cantități prea mari de suc de fruct făceau ciocolata să devină cleioasă, în timp ce cantități prea mici nu oferau gustul suficient de dulce. În cele din urmă, s-a stabilit că produsul poate conține până la 20% gel de cacao, comparativ cu dulceața ciocolatei convenționale care conține între 5 și 10% zahăr adăugat.
Noua ciocolată din fruct de cacao este mai sănătoasă, având un conținut mai mare de fibre și un procent redus de grăsimi saturate.
De ce este Noua Rețetă de Ciocolată mai Sustenabilă?
Un studiu de evaluare a ciclului de viață de la fabrică a arătat că producția pe scară largă a acestei ciocolate ar putea reduce utilizarea terenurilor și impactul asupra încălzirii globale, comparativ cu producția medie de ciocolată neagră europeană. Schimbările în utilizarea terenurilor cauzate de agricultură sunt responsabile pentru peste 70% din impacturile asupra mediului pentru toate tipurile de ciocolată. Astfel, folosind mai puține boabe de cacao și, implicit, mai puțin teren agricol, ciocolata creată în laborator are un impact redus asupra mediului.
Deși necesită mai multă prelucrare decât batoanele europene obișnuite, încălzirea pulberii de endocarp fiind responsabilă pentru majoritatea impacturilor de la fabrică, ciocolata din fruct de cacao are, în ansamblu, o amprentă de carbon mai ușoară când este produsă la scară largă.
Noua formulă are un impact redus asupra mediului și în alte moduri, utilizând o parte a păstăii de cacao care, în mod obișnuit, ar fi fost risipită. Doar coaja rămâne, care este de obicei folosită ca combustibil sau material pentru compost. Prin valorificarea endocarpului, fermierii de mici dimensiuni pot diversifica ofertele de produse și își pot crește veniturile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Incendiu la AFI Cotroceni / video
- Imaginile care au uimit o lume întreagă. Prințesa Charlotte are exact gesturile și grimasele străbunicii sale, Regina Elisabeta a II-a / video viral
- PSD, ultimatum după ședința tensionată cu PNL. Vineri s-ar putea rupe Coaliția, pentru data alegerilor prezidențiale /video
- Remanierea lui Cătălin Predoiu și ruperea coaliției. Bogdan Chirieac, răbufnire după declarația lui Adrian Cozma: "Ne prosteşte în faţă! Are acest talent"
- Daniel Fried, fost ambasador al SUA: Greșeala care a dus la o catastrofă pentru Europa în general, pentru România în special. Nu aveți nevoie de niciun american să vă explice de ce
- „Trebuie să fie atente la sănătate”. Zodiile cele mai afectate de Saturn în retrograd /video
- Motivul pentru care Norvegia a început să stocheze cereale: Consum pe 3 luni într-o situație de criză
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 25 iunie 2024
- R. Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE
- Scenariu dacă Trump ajunge președintele SUA. Daniel Fried, fost ambasador al SUA: I-aș sfătui pe germani să accepte pur și simplu acest lucru și să nu se opună
- Mărturia unei românce plecate de opt ani în Peru. Îi lipsesc murăturile și un detaliu important al Iașului
- Cum suntem inundați pe rețelele de socializare de antisemitism. Platformele stau cu mâinile în buzunar și nu fac nimic
- Klaus Iohannis, artizanul haosului privind prezidențialele care poate duce România aproape de prăpastie? Chirieac: O chestiune de aroganță