Data publicării:
Inventatorul Iuliean Horneț: Nu există criză energetică, este forțată, pregătită. Furnizorii duc prețurile, nu producătorul
Inventatorul Iuliean Horneț spune că "nu există criză energetică" în România, ci "o criză forțată, pregătită". Iată cum explică acesta situația.
"Nu există criză energetică. Este o criză forţată, este pregătită, pentru că nu producătorul de energie este cel care câştigă acum banii. Lui i s-a cumpărat energia pe doi ani. Furnizorii sunt cei care duc preţurile. El produce în continuare, primeşte aceiaşi bani. Toată energia producătorului este cumpărată la preţ normal. Asta înseamnă falimentul familiei, falimentul României. Guvernul are posibilitatea, prin CSAT, să stopeze tot şi este în măsură să decidă stoparea a şase luni şi încă 3, cât e nevoie, să îşi pună la punct legislaţia referitoare la preţurile energiei pe teritoriul României şi să îşi găsească surse de independență total energetică din cele 62 de milioane de tone de biomasă pe care le are România", a spus Iuliean Horneț, în emisiunea ”Ce se întâmplă?”, prezentată de Răzvan Dumitrescu la DCNews TV.
"Este evident că suntem într-o criză energetică majoră. În afară de faptul că loveşte consumatorii casnici, lovește întreaga industrie românească. Este un moment în care statul trebuie să intervină. (...) Liberalizarea preţurilor rămâne în continuare. Legea ne dă dreptul să intervenim în situaţie de criză. (...) Avem o mare problemă cu cei care au emis eronat, voit sau nevoit 2.200.000 de facturi. Mai mult, s-au emis doua luni la rând. Avem 4.400.000 de facturi emise greşit.", spunea Marcel Ciolacu, ieri.
Virgil Popescu: Vom asista la o scădere a preţului la gaze
"După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri", a declarat Virgil Popescu, marţi seara, la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News