Invazie asiatică în muzică, film, pictură și modă
Data publicării:
Autor: Boitos Lavinia
WhatsApp

Invazia culturală asiatică”  a devenit un fenomen global, comparabil cu ceea ce se întâmplă în economie.

[caption id="attachment_228602" align="alignleft" width="256"] sursa: christies.com[/caption]

Muzica, arta, moda și, mai nou, filmele din Est i-au cucerit și pe români. E, într-un fel, o gură de aer proaspăt în lumea artistică,  îmbâcsită de stereotipuri occidentale.

”Invazia asiatică” se bazează și pe copierea de modele. În stilul Hollywood, actorii indieni ajung celebri la  Bollywood, în timp ce sud-coreeni au propriile vedetele de la Hallyu.

În ceea ce privește artele plastice, pasionații cu dare de mână investesc sume exorbitante pe lucrările chinezești ale artiștilor contemporani. Licitațiile și expozițiile internaționale găzduiesc operele “copiilor teribili”  care indiferent de mediile din care provin, împărtășesc amintirile unei copilării trăite în plină Revoluție Culturală.

“Efectele acelei perioade tumultoase asupra artei chinezești contemporane au dat naștere unei experiențe naționale unitare, care leagă artiștii și stilurile lor”, scrie echinacities.com.

În Corea, unii dintre cei mai populari artiști chinezi au devenit noii preferați ai colecționarilor, devansând artiști consacrați precum Andy Warhol.

Zhang Xiaogang este unul dintre acești artiști. Considerat cel mai important artist de către galeriile de renume, Zhang a organizat  deja 12 expoziții singur și a contribuit la zeci de alte evenimente artistice. Pictura sa, “ Dragoste Nemuritoare”(Forever Lasting Love), s-a vândut în urmă cu câțiva ani cu 10 milioane de dolari, sumă record pentru o lucrare chinezească contemporană.

Se spune că artistul a deschis noi orizonturi în arta chinezească prin seria de portrete numită “Legătură de Sânge”(Bloodline), în care surprinde prin combinațiile originale dintre paleta alb-negru și petele de culoare folosite într-un mod simbolic.

Alți artiști chinezi valoroși sunt: Yue Minjun, Cai Guoqiang, Ai Weiwei, Fang Lijun, Gu Wenda, Zeng Fanzhi, Zhang Dali, Wang Guangyi, Zhang Huan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel