Invadarea Taiwanului de către China ar putea duce la un război nuclear. Expert: Riscul acesta nu a mai fost de la sfârșitul Războiului Rece
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un analist militar consideră că amenințarea războiului nuclear este cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.

Expertul Michael Green a afirmat la News.com.au că posibilitatea unei conflagrații nucleare este mai mare acum decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991. Sunt date două motive principale pentru această declarație, bazate parțial pe analizele de război ale Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS) din care fac parte personalități de rang înalt ale militarilor americani.

Președintele american Joe Biden a indicat că SUA vor apăra Taiwanul, chiar dacă nu vor face același lucru pentru Ucraina împotriva Rusiei, în timp ce China ar putea fi tentată să apese preventiv butonul nuclear.

Raportul CNAS, intitulat „Joc de război în Taiwan: un „meci acasă” pentru China, un „meci în deplasare” pentru SUA” notează că „o constatare deosebit de alarmantă din jocul de război este că Republica Populară Chineză a considerat că este necesar să amenințe că va apăsa butonul nuclear de la început pentru a evita sprijinul extern pentru Taiwan”.

„Dar China a avut dificultăți în a convinge Statele Unite că amenințările sale nucleare sunt credibile”, continuă articolul, ilustrând limitele problemei și posibilitatea ca aceasta să poată duce la un război nuclear la scară largă.

Xi Jinping, asemănat cu Putin

Green spune că aceasta este problema descurajării. „Ne uităm la Xi Jinping într-o nouă lumină din cauza a ceea ce Vladimir Putin a făcut. Acești lideri autoritari ar putea fi dispuși să arunce zarurile”.

China și-a extins arsenalul nuclear și crede că armata sa convențională este capabilă să ocupe Taiwanul. Cu toate acestea, o victorie rapidă se dovedește iluzorie.

Pentru început, China ar ataca efectivele SUA și japoneze înainte de a invada Taiwanul. Va reuși să debarce și să invadeze nordul Taiwanului, dar progresul său va fi încetinit. Frustrată de sprijinul aliaților și de rezistența puternică a Taiwanului, China ar decide într-un singur scenariu să lanseze un „test nuclear” în Pacificul de Est.

„Deci strategia Chinei nu este să folosească forța, ci să ne facă să credem că orice luptă ar fi zadarnică”, a spus Green. „Și până acum, într-un fel, acest scenariu nu funcționează”, a mai spus el, conform Taiwan News.

„Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei

În loc să invadeze Taiwanul, analiștii presupun că un scenariu plauzibil ar fi acela în care China să impună o „carantină” în spațiul aerian și apele teritoriale ale Taiwanului, permițând Beijingului să-și exercite suveranitatea asupra Taiwanului, creând în același timp o dilemă pentru SUA și aliații săi.

În 2021, Robert D. Blackwill și Philip Zelikow au scris un raport al Consiliului pentru Relații Externe intitulat „Statele Unite, China și Taiwan: O strategie de prevenire a războiului”. În raport, experții enumeră trei scenarii pentru o confruntare militară asupra Taiwanului, inclusiv o invazie a periferiei națiunii, o invazie directă a Taiwanului propriu-zis și o „carantină” a țării.

În scenariul carantinei, Blackwill și Zelikow explică faptul că termenul „carantină” în acest caz nu este echivalentul unei blocade, ci mai degrabă o verificare a frontierelor aeriene și maritime ale Taiwanului pentru transporturi de arme și orice altă „contrabandă” sau persoane nedorite. În acest scenariu, intrările internaționale majore ale Taiwanului, cum ar fi Aeroportul Internațional Taoyuan și portul Kaohsiung, ar fi înlocuite de operațiuni de lichidare offshore.

Inspectorii chinezi ar intercepta toate aeronavele și navele care sosesc. Navele și avioanele suspecte ar fi redirecționate către aeroporturile și porturile din apropiere din Fujian sau Guangzhou, unde vor fi supuse procedurilor complete de vămuire din China.

Care ar fi argumentele Beijingului

Raportul a afirmat că Republica Populară Chineză excelează la „conștientizarea domeniului” cu o armată vastă de nave din marina sa, paza de coastă și miliția maritimă pentru a efectua un astfel de control. La 22 ianuarie 2021, Congresul Național al Poporului din China a promulgat o nouă lege care autorizează navele sale de pază de coastă să îmbarce și să inspecteze nave străine în apele revendicate de China, precum și împuternicirea pazei de coastă, să stabilească zone de excludere temporară „după cum este necesar” pentru a preveni intrarea vaselor străine.

Autorii subliniază că Beijingul ar putea folosi două tipuri de argumente pentru a justifica această carantină. Primul ar fi că își afirmă suveranitatea deja pretinsă asupra Taiwanului și, având în vedere că majoritatea țărilor au o politică „o singură China”, care teoretic îi oferă drepturi suverane asupra Taiwanului, Beijingul ar putea pretinde că pur și simplu „confirmă și afirmă acele drepturi” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel