Urmărește emisiunea live
Inundațiile și secetele vor deveni tot mai extreme, se arată în cel mai mare raport climatic din istorie
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Inundațiile și secetele vor fi exacerbate de creșterea temperaturii globale.

Problemele cu apa, cum ar fi secetele urmate de incendii de vegetație și inundațiile, urmează să fie mult mai drastice în întreaga lume în timp ce schimbările climatice se înăspresc, se arată în cel mai mare studiu asupra climei de până acum.

Conform The Guardian, încălzirea globală de cel puțin 1,5 grade Celsius el mai probabil va avea loc în următorii 20 de ani, spune Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC). Creșterile de temperatură vor fi asociate cu mari schimbări ale ciclului apei pe planeta noastră. Astfel, unele zone ploioase vor deveni mult mai ploioase, iar zonele aride vor deveni mult mai susceptibile la secetă.

Atmosfera se încinge și afectează ciclul hidrologic

Unul dintre principalii autori ai raportului, prof. Mike Meredith, spune: „În timp ce atmosfera continuă să se încingă din cauza încălzirii globale, aceasta poate reține și transporta mai multă umezeală – astfel, la scară largă, așteptăm să vedem o accelerare a ciclului hidrologic: va exista o evaporare mai puternică la tropice, dar și ploi mai intense la latitudini mari sau în unele zone ecuatoriale. Acest lucru va duce la evenimente de ploaie extremă mai dese în zone deja ploioase, dar și o incidență mai mare a inundațiilor”.

„Există deja dovezi puternice că vedem de acum aceste schimbări. În unele regiuni uscate, secetele vor deveni mai rele și mai de durată. Astfel de riscuri sunt acompaniate de consecințe cu efect de domino, cum ar fi riscuri mai mari de incendii de vegetație, ceea ce vedem deja”, a adăugat el.

Secetele vor fi exacerbate, iar ploile vor deveni tot mai extreme

„Principiul unei lumi mai calde presupune că mai multă apă va fi evaporată, ceea ce va exacerbat secetele, iar acest exces de apă din atmosferă va crește cantitatea de ploaie când plouă”, a spus și prof. Ralf Toumi de la Colegiul Imperial din Londra. Efectele vor fi resimțite la nivel mondial, din SUA, unde secetele sunt tot mai acerbe în Sud și Vest, până în India, unde musonul devine mult mai variabil. Africa sub-sahariană va avea și mai multe secete în multe regiuni, în timp ce inundațiile și secetele vor alterna în Europa și China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel