Data actualizării:
Data publicării:

Inundații istorice în Deșertul Sahara: Prima ploaie abundentă din ultimele cinci decenii provoacă 18 victime /foto

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Deșertul Sahara a fost lovit de inundații pentru prima dată în ultimii 50 de ani, după două zile de ploi intense care au depășit media anuală. Fenomenul a provocat 18 victime în Maroc, în regiuni deja afectate de un cutremur. Cercetătorii avertizează că astfel de furtuni ar putea deveni mai frecvente în Sahara din cauza schimbărilor climatice.

Deșertul Sahara, cunoscut pentru climatul său arid, a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani, după două zile de precipitații intense care au depășit media anuală în mai multe zone din sud-estul Marocului. Potrivit oficialilor marocani și sursei The Guardian, ploile au fost atât de abundente încât lacul Iriqui, situat între Zagora și Tata, secat de 50 de ani, a început să se umple din nou, fenomen surprins și de imagini din satelit ale NASA.

„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, oficial al agenției de meteorologie din Maroc.

Inundațiile au avut consecințe tragice, provocând moartea a 18 persoane și afectând regiuni care fuseseră lovite și de un cutremur anul trecut. Dezastrul a evidențiat vulnerabilitatea crescută a regiunii la fenomene meteorologice extreme, care s-au intensificat în contextul încălzirii globale.

Deșertul Sahara, cel mai mare deșert fierbinte din lume, acoperă o suprafață de 9,4 milioane de kilometri pătrați și se întinde peste mai multe țări din nordul, centrul și vestul Africii. În mod tradițional, această regiune este cunoscută pentru secetă, dar schimbările climatice au crescut frecvența fenomenelor meteorologice extreme, ceea ce i-a determinat pe cercetători să prevadă posibile furtuni similare în viitor.

Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Celeste Saulo, a declarat recent că ciclurile hidrologice la nivel global devin tot mai imprevizibile din cauza încălzirii globale. „Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. Acesta a devenit, de asemenea, mai neregulat și mai imprevizibil, ceea ce ne expune fie riscului de prea multă apă, fie de prea puțină”, a explicat Saulo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel