Întrebările pe care să le pui când cumperi o maşină uzată. Una dintre ele, obligatorie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Ryszard Zaleski, Pexels
Fotografie de la Ryszard Zaleski, Pexels
Maşinile noi s-au scumpit, iar livrările sunt întârziate. Astfel, mulţi apelează la piaţa maşinilor second-hand atunci când vor să schimbe autoturismul. Iată câteva întrebări pe care le poţi pune atunci când vrei să faci o astfel de achiziţie. 

1. De ce se vinde maşina? 

Una dintre întrebările pe care trebuie să le pui este legată de motivele vânzării maşinii. Unii oameni vor să o dea pentru că nu mai au nevoie de ea, sau pentru că şi-au cumpărat alta nouă. Dar există şi situaţii în care vânzarea se face din mai multe probleme de ordin tehnic. Chiar dacă vânzătorul nu îţi va spune direct despre ele, îţi poţi da seama din răspuns dacă există astfel de situaţii. 

2. Pot să verific maşina într-un service auto? 

Asta este, poate, cea mai importantă întrebare. Aşa îţi vei da seama sigur dacă maşina are probleme tehnice. În plus, ideal ar fi să faci verificarea fie într-un service independent, fie într-unul în care ai tu încredere. Nu e recomandat să mergi la un mecanic pe care îl cunoaşte vânzătorul. 

3. Pot să o conduc? 

Un test-drive este obligatoriu atunci când cumperi o mașină la mâna a doua. Verifică mai întăi starea exterioară a mașinii, apoi îndreaptă-ți atenția către starea interioară a acesteia și apoi verifică partea tehnică. Dacă totul este în regulă, mașina mai trebuie să treacă un test, și anume test-drive-ul. Nu poți observa anumite probleme ale mașinii decât după ce o conduci, scrie Promotor.ro

În 2022, românii au cumpărat mai multe maşini noi 

 

Numărul autoturismelor noi înmatriculate în România, în primele zece luni ale anului 2022, a ajuns la 105.817 unităţi, în creştere cu 8,19% faţă de acelaşi interval din 2021, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

În aceeaşi categorie a autoturismelor noi, înmatriculările au crescut în octombrie cu 9,71%, faţă de aceeaşi lună din 2021, până la un volum de 10.541 de unităţi.

Potrivit datelor oficiale, pe primele zece luni ale anului în curs, înmatriculările de autoturisme noi au atins valoarea de 105.817 unităţi, în creştere cu 8,19%, comparativ cu intervalul similar din anul anterior, când erau consemnate 97.870 de unităţi.

Clasamentul pe mărci autoturisme noi, înregistrat în intervalul ianuarie - octombrie, este condus de Dacia, cu 30.906 unităţi înmatriculate, urmată de Toyota (8.623), Hyundai (8.202), Ford (7.481), Skoda (7.168), Volkswagen (6.817), Renault (6.299), Peugeot (3.056) şi Mercedes (2.977).

În ceea ce priveşte autoturismele second hand, înmatriculate pentru prima dată în România, volumul acestora a atins, în octombrie, un număr de 26.390 de exemplare, în scădere cu 20,27% raportat la aceeaşi perioadă din 2021.

La nivelul primelor zece luni din 2022 au fost înmatriculate pentru prima oară în România 268.382 de autoturisme second hand, mai puţine cu 20,65%, faţă de perioada similară a anului trecut (338.241 de unităţi), scrie Agerpres. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel