• Întrebări după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Cum a ajuns acolo mâncarea de pomană? Nici managerul, nici edilul nu explică
Toată lumea se scuză după ce trei oameni din Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit în urma faptului că au primit niște alimente de pomană, printre care pește, de la o mănăstire.
Managerul spitalului Ionel Carp se scuză, deși nu are voie să aducă mâncare în instituție nici măcar de la rudele pacienților. Directorul spitalului vorbește de parcă mâncarea a ajuns acolo pe ascuns, printr-o minune dumnezeiască.
Contactat de presa locală, managerul vorbea despre... simptomele toxiinfecției, nicidecum despre responsabilitatea sa în acest caz.
„Totul debutează cu o diaree puternică, cu vomă și febră, după care pacienții intră direct în stop cardio respirator! Din momentul în care debutează boala până la stop cardio-respirator, timpul este foarte scurt, de circa o oră jumătate. Am convocat toți medicii de acasă și vom mai transporta la spitalul din Bârlad încă 18-20 de pacienți, cu ambulanțe multiple, pe lângă pacienta deja aflată la spitalul din Bârlad. În total, la spitalul din Murgeni sunt internați 142 de pacienți”, a zis Managerul spitalului Ionel Carp pentru VremeaNouă.
La fel și primarul din Murgeni. Contactat de DC News, s-a spălat pe mâini.
„Nu vă pot da amănunte cum a ajuns mâncarea, ce mâncare au mâncat. Există suspiciunea de o toxiinfecție alimentară. Eu nu pot să vă spun cum a ajuns mâncarea, de unde provine, ce au mâncat. Am informații doar că există o toxiinfecție alimentară severă care a generat până acum 3 morți. Până la venirea analizelor nu pot să vorbesc eu ca primar despre ce nu știu cu exactitate. Sunt la spital, s-a luat legătura și cu ministrul. Ministrul a sunat de vreo 2-3 ori până acum, nu am vorbit eu personal cu el, managerul spitalului, eu doar am ascultat. Ministrul Rafila a dat indicațiile, ne-a zis ce trebuie făcut, a întrebat de unde a apărut, ce se întâmplă, așteptăm să ducă probele să avem rezultatele", a declarat Cazacu Eduard, primarul din Murgeni, pentru DC News.
Managerul spitalului și primarul au răspundere. Cum adică nu știu ce s-a întâmplat? Ce a căutat mâncare din afara spitalului la pacienți cu probleme psihice?
Fețele bisericești, care au adus mâncarea, s-au gândit că pacienții nu au discernămant, motiv pentru care le-au adus pește fără oase. Dar care este procedura? Cum a ajuns mâncarea de la biserică în spital? Nici managerul, nici edilul nu explică.
Răspunderea este totală a directorului spitalului. Cum au trecut în acte această „pomană”? Cum a justificat contabilitatea că în acea zi nu s-a mai gătit la cantină? Ce s-a întâmplat cu alocația de 20 lei pentru hrana zilnică a pacienților? Dacă fețele bisericesti n-au intrat pe furiș în spital cu mâncarea, strecurându-se pe sub nasul paznicului, răspunderea este 100% la primar și la manager.
Ministerul Sănătății a făcut un anunț după ce trei oameni au murit pentru că au mâncat pește de pomană de la starețul mânăstirii de la Florești:
„La ora 18:30, reprezentantii Ministerului Sanatatii au fost anuntati verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie grava aparuta la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat in subordinea primariei din localitate. In cursul zilei de 21 noiembrie, toti pacientii si o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o manastire din apropiere, pe baza de peste.
In cursul noptii de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, varsaturi si diaree. Aceste simptome au aparut in cursul zilei de 22 noiembrie si la alti pacienti.
Pana in momentul de fata s-au inregistrat 3 decese si 1 pacient in stare grava e internat la Spitalul din Barlad.
Ministerul Sanatatii a organizat imediat dupa informare, o celula de criza care a dispus transferul tuturor pacientilor simptomatici la spitalul din Barlad, unde exista asistenta medicala de terapie intensiva, precum si preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologica la IML Iasi. Probe din alimente au fost preluate si directionate de asemenea catre INSP- Centrul de Sanatate Publica din Iasi pentru analize microbiologice.
Transferul pacientilor de la spitalul de psihiatrie catre spitalul din Barlad s-a realizat cu ambulante pentru victime multiple si este coordonat de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii”, a transmis Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News