„Întrebare dură“, despre școlile fără rezultate, pentru ministrul Cîmpeanu: Asta a făcut ARACIP până acum, transpartinic, 17 ani continuu, cu aceeași conducere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a fost întrebat de situația școlilor care nu obțin rezultate minime la Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce se va întâmpla, conform noii legi a educației, cu școlile care nu obțin rezultate minime la Bacalaureat și Evaluarea Națională:

„O întrebare dură, care probabil că va ridica valuri de nemulțumire. În cazul în care, că mereu s-a discutat despre acest aspect, va fi un liceu în care niciunul dintre absolvenți nu ia examenul de Bacalaureat, că am mai avut situații, liceul respectiv pățește ceva?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Astfel de școli nu trebuie să mai fie! Da, liceul respectiv pățește ceva, asta naște nemulțumire, pentru că toți vor continuitate: Eu sunt directorul unei unități de învățământ în care nimeni nu ia Bacalaureatul, nimeni nu ia 5 la Evaluarea Națională, dar eu sunt director prin concurs și nu am nicio problemă. Evaluarea calității o face ARACIP, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Vreme de 17 ani a avut aceeași conducere, iar toate aceste școli, în care nimeni nu ia Bacalaureatul și nimeni nu ia Evaluarea Națională, au primit certificate de calitate în care au scris și au semnat că procesul educațional este de înaltă calitate. Asta a făcut ARACIP până acum, transpartinic, 17 ani continuu, cu aceeași conducere.

În momentul de față, în acest proiect al legii, ceea ce nemulțumește, există Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității care spune că dacă tu, director, în școala ta, ești sub standardele minime de calitate, să ai totuși niște copii care iau peste 5 la Evaluarea Națională și care iau examenul de Bacalaureat, îți pierzi postul de director prin efectul legii, indiscutabil! Nu ai un standard minim de calitate, înseamnă că nu ai reușit să-ți motivezi colegii să te ridici la anumite standarde. Proiectul legii are și pârghii de motivare pentru profesori“, a spus ministrul Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Ministrul Cîmpeanu: De ce nu se vor mai da note la educație fizică

Salarii de peste 4.000 de lei pentru profesori. Cîmpeanu: Trebuie să redăm prestigiul cadrului didactic

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre proiectul de lege care prevede stimularea cadrelor didactice în realizarea unui proces educațional cât mai bun: 

„Statutul de cadru didactic este atractiv din perspectiva proiectului legii. În acest proiect de lege este prevăzut faptul că niciun profesor din România, învățător sau educator, nu va putea avea, prin lege, un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie. Dacă ne raportăm la acest moment, salariul mediu net pe economie este de 4.000 de lei pe lună. Un alt avantaj este stabilitatea, un alt avantaj e constituit, și trebuie să spunem lucrurilor pe nume, de perioada de vacanță, care este puțin mai mare decât în alte domenii.

Sunt o serie de avantaje pe care dorim să le susținem, pentru că ele trebuie să fie un factor puternic de atractivitate pentru profesia didactică. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, pentru toți copiii acestei țări, în bine, trebuie să investim și să redăm prestigiul cadrului didactic. (...)“, a spus, al DC News, ministrul Sorin Cîmpeanu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Grupuri de interese și reforma în Educație. Cîmpeanu: Examenul de Bacalaureat se dă după modelul din 1997! Dacă rămâne așa, intrăm în conflict cu ceea ce vrea societatea azi

De ce avem nevoie de „România Educată”?Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. „România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică. Vezi mai multe aici: http://www.romaniaeducata.eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel