• Intrăm într-o nouă cursă, fără precedent, a înarmărilor. Bogdan Chirieac: Ăsta este adevărul
Războiul din Ucraina a măcinat o țară și a deschis oportunități industriei de armament. Pacea, după cum a afirmat analistul politic Bogdan Chirieac, nu ar fi fost una justă pentru țara vecină, având în vedere teritoriile ocupate, în prezent fiind într-o cursă a înarmărilor.
Discutând situația din prezent a Ucrainei, Bogdan Chirieac a punctat faptul că orice mod în care s-a încheia pacea ar fi fost în detrimentul Ucrainei, având în vedere că mai multe teritorii ale țării vecine au fost ocupate de dinaintea războiului declanșat anul acesta.
”Pace nu avea cum să se facă cu 120.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei ocupați de ruși, fără niciun drept, încălcând dreptul internațional”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.
”Da, dar despre ce drept vorbim, când acolo nu se preciza nimic de încetarea focului?”, a întrebat Victor Ciutacu.
”Armamentul acela livrat este plătit de Statele Unite, este armament american, plătit de guvernul american”, a precizat Bogdan Chirieac.
”Ca să țină în picioare fabricile de armament”, a spus Victor Ciutacu.
Problema minorităților din Ucraina încă stârnește controverse
”Cred că le țineau oricum. În momentul ăsta, în lumea întreagă, nu le făceau față. Dacă vă comandați un avion modern acum, un F-35, vi-l dă peste 10 ani cel puțin pentru că nu au, nu fac față”, a spus Chirieac.
”Toată lumea are chestia asta, plătește banii în avans, dar nu are produsele, în rest stăm bine”, a comentat Ciutacu.
”Vreau să vă spun că intrăm sau am intrat într-o nouă cursă a înarmărilor așa cum nu a mai fost niciodată, ăsta este adevărul. În Federația Rusă, cu Vladimir Putin acolo care atacă, fără să fie provocat de niciun fel, o țară europeană, domnul Ciutacu, nu a fost provocat, nu i-au aruncat ucrainenii în aer Kremlinul și nu i-au atacat niciun oraș rusesc”, a spus Chirieac.
”Nu, doar au terorizat populația de origine rusă, atâta tot”, a intervenit ironic Ciutacu.
”Populația de origine rusă nu a terorizat-o nimeni, e altceva, ca să fim riguroși. Din mare nefericire, statul ucrainean nu a asigurat niciun fel de drepturi pentru nicio minoritate trăitoare în această țară, unde sunt foarte multe astfel de grupuri”, a afirmat Chirieac.
”Ba chiar le-a luat din drepturi”, a comentat Ciutacu.
”Păi dacă nu le-a asigurat niciun drept, ce să le ia?”, a întrebat Chirieac.
”Minoritatea rusă oricum nu le prea avea”, a continuat Ciutacu.
”Nu le-a amputat numai lor, le-au luat de la toată lumea, și de la români, și la maghiari și la polonezi”, a precizat Chirieac la România TV.
Cât de mare este arsenalul nuclear al Ucrainei
Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a deschis un capitol al Războiului Rece Modern, pe care îl va susține cu arsenalul său nuclear. Președintele Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a forțelor care urmează să fie trimise în Ucraina și a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem” pentru a apăra teritoriul rus, stârnind îngrijorări în întreaga lume. Dar, ca și în cazul avertismentelor anterioare, analiștii sugerează că acțiunile sale ar trebui probabil interpretate ca un avertisment adresat altor țări de a nu escalada implicarea lor în Ucraina, mai degrabă decât să semnaleze orice dorință de a folosi arme nucleare.
Toate cifrele pentru armele nucleare sunt estimări, dar, conform Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare, dispozitivele care declanșează o explozie nucleară, deși acestea includ aproximativ 1.500 care sunt retrase și urmează să fie demontate. Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice, rachete balistice sau rachete, care pot fi vizate pe distanțe lungi. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News