Intoleranța la gluten poate duce la cancer. Ce este boala celiacă și ce simptome apar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: pixabay.com
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: pixabay.com
Doctorul Iulia Simionov afirmă că ”una dintre complicațiile intoleranței la gluten este cancerul”. Specialistul a dat mai multe detalii despre boala celiacă. 

Iulia Simionov, medic specialist în gastroenterologie, a explicat la Antena 3 ce înseamnă boala celiacă și cum poate fi recunoscută. 

”Este o boală care are la bază un mecanism imun, generată de consumul unor alimente care conțin gluten și acestea sunt cereale din secară, grâu, orz, ovăz, la persoane predispuse genetic să fie intolerante la acești constituenți alimentari. Boala este mult mai frecventă decât ne-am aștepta, sunt multe cazuri asimptomatice și care nu sunt diagnosticate. Diagnosticul se poate pune fie în copilărie, atunci când se înțarcă copilul și primește făinoase, fie la grupa de vârstă adultă când apar niște manifestări destul de atipice.

Care sunt simptomele și cum le recunoști

Simptomele clasice sunt generate de aplatizarea mucoasei intestinale, deci consumul acestor cereale, cu glutenul pe care îl conțin, generează un răspuns imun care duce la distrugerea vilozităților din intestin. Vilozitățile sunt niște ridicături ale mucoasei la nivelul la care are loc absorbția constituenților alimentari; ele dispar și atunci mucoasa se aplatizează și pacientul face malabsorbție. Clinic se manifestă prin diaree, cel mai frecvent, însoțită de malabsorbția constituenților alimentari. Pacientul slăbește, pacientul face osteoporoză, prin malabsorbție de vitamine, face anemie, prin malabsorbție de fier și se denutrește treptat. Mai poate fi prezentă balonarea și, prin asocierea acestor simptome, poți să pui diagnosticul. Sunt multe femei care se investighează pentru infertilitate, tot cauzată de malabsorbție, și atunci și asta poate fi un a dintre cauze.

Boala celiacă nu se poate preveni

Nu putem să prevenim boala celiacă la persoane cu predispoziție genetică pentru așa ceva. Poate apărea și la maturitate. Unii pacienți nici nu au diaree, unii pacienți au, paradoxal, constipație, pacienți la care atacul imun nu este atât de violent și nu dă toate manifestările. La un moment dat, găsești boală celiacă, prin teste serologice, la pacienți la care nici nu te-ai aștepta, cu niște manifestări complet diferite. Nu e obligatoriu să aibă anemie, diaree.

Soluția pentru persoanele cu boala celiacă

Pacientul care are boală celiacă atât are de făcut – să țină dietă fără gluten. Să excludă aceste alimente din hrana lor zilnică. Nu e ușor, dar nu mai este atât de dificil. Nu există medicamente. Dieta fără gluten este cheia tratamentului. Secretul este ca pacientul să verifice pe ambalajele alimentelor faptul că nu conțin gluten, pentru că multe pot fi contaminate, de exemplu înghețata, muștarul, cafeaua solubilă.

Poate duce la cancer

Complicația cea mai importantă este limfomul intestinal, care este o boală malignă, este un cancer al intestinului subțire, cu mortalitate destul de ridicată și la un moment dat, când pacienții ajung la stadii avansate de malabsorbție și de depleție a unor constituente absolut necesare organismului și care deși încearcă să reintre pe dieta fără gluten, nu mai funcționează. Trebuie să te gândești că este posibil să apară această complicație. Boala nu pare a fi foarte de speriat, doar cu condiția respectării dietei”, a declarat medicul Iulia Simionov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel