Întoarcerea Marii Britanii în UE, imposibilă dacă laburiştii preiau puterea. Un lider al opoziţiei, atacuri dure
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
De ce a agravat Brexitul deficitul de medici din Marea Britanie 
 / Fotografie de la Artem Beliaikin, Pexels
De ce a agravat Brexitul deficitul de medici din Marea Britanie / Fotografie de la Artem Beliaikin, Pexels
Keri Starmer, liderul opoziţiei britanice, spune că dacă partidul său, partidul laburist, ajunge la putere în Marea Britanie, atunci ţara nu se va întoarce în Uniunea Europeană. 

A pune în discuţie ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană ar fi "o sursă pentru mai multă diviziune", a afirmat el într-un discurs în care prezenta abordarea laburiştilor pentru "a face Brexit-ul să funcţioneze".

"Sub un guvernul laburist, Regatul Unit nu se va întoarce în UE. Nu ne vom alătura pieţei unice. Nu ne vom alătura uniunii vamale", a spus el la sediul think-tank-ului Centre for European Reform, citat de Agerpres.

"Nu putem creşte, dacă ne concentrăm pe disputele din trecut"



Mai moderat şi eurofil decât predecesorul său Jeremy Corbyn, Keir Starmer a fost timp de trei ani responsabil pentru Brexit în rândul opoziţiei, folosindu-şi expertiza juridică pentru a trage regulat la răspundere guvernul.

Dacă s-a arătat odată în favoarea unui al doilea referendum, Keir Starmer pune doar rareori problema Brexit-ului pe masă de când a fost ales lider al partidului în urmă cu doi ani.

"Nu putem merge mai departe, creşte ca ţară, schimba sau recâştiga încrederea celor care şi-au pierdut credinţa în politică dacă ne concentrăm constant pe disputele din trecut", a afirmat liderul laburist.

Declaraţiile sale intervin în contextul în care 54% dintre britanici sunt de părere că ieşirea din UE a mers prost, potrivit unui sondaj recent al institutului YouGov. Pe de altă parte, 61% dintre repondenţi cred că gestionarea de către guvern a Brexit-ului este proastă.

Acuze dure la adresa lui Boris Johnson



Tot luni, Keir Starmer l-a acuzat pe premierul Boris Johnson la ITV News că "foloseşte Brexit-ul pentru a alimenta vechile diviziuni".

Guvernul conservator a prezentat un proiect de lege adoptat săptămâna trecută pentru o revizuire unilaterală a aranjamentelor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, considerată ilegală de Uniunea Europeană şi care lasă să planeze ameninţarea unor represalii comerciale.

Acordul viza să protejeze piaţa unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea la o demarcaţie fizică între provincia britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, care ar putea pune sub semnul întrebării pacea semnată în 1998 după trei decenii de violenţe sângeroase.

Dacă Labour ajunge la putere, Keir Starmer a spus că "va restabili ordinea" în protocolul nord-irlandez, acţionând ca un "negociator onest".

Partidul Laburist cunoaşte o creştere a popularităţii în acest an, într-un moment în care Boris Johnson şi conservatorii acumulează scandaluri. Potrivit sondajelor, însă, nimic nu este sigur pentru Labour, în contextul în care următoarele alegeri sunt programate pentru sfârşitul lui 2024. 

Marea Britanie a stârnit furia Chinei din cauza discuțiilor comerciale cu Taiwan

Marea Britanie a fost avertizată că Taiwanul este o ”parte inseparabilă a Chinei” după ce a purtat discuții unu-la-unu privind comerțul cu un oficial de top din Taiwan.

Negociatorul comercial șef al Taiwanului s-a întâlnit cu omologii săi britanici la mijlocul lunii iunie pentru a discuta despre comerțul bilateral dintre cele două țări și pentru a obține sfaturi cu privire la oferta insulei asiatice de a adera la Acordul pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) ce cuprinde deja 11 națiuni. 

Dar Beijingul a lansat un avertisment în direcția Londrei după întâlnirea ministrului din Taipei, John Deng, cu oficialii britanici.

”Taiwanul este o parte inseparabilă a Chinei, nu este o țară, care este universal recunoscută de comunitatea internațională”, a spus un purtător de cuvânt diplomatic chinez. Partidul Comunist Chinez consideră ”reunificarea cu Taiwan”, o insulă autonomă, un scop politic cheie.CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel