Interzicerea ruşilor în ţările europene, avantaj pentru Putin. Avertismentul unui fost ministru de Externe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Porapak Apichodilok, Pexels
Fotografie de la Porapak Apichodilok, Pexels
Un fost ministru de Externe european avertizează că o eventuală interdicţie pentru intrarea ruşilor în ţările europene ar putea reprezenta un avantaj pentru Vladimir Putin. 

Atunci când se discută despre interdicţia eliberării vizelor Schengen, ţările membre ale UE trebuie să ajungă la o poziţie unică, este de părere fostul ministru de externe al Finlandei, Erkki Tuomioja.

După cum a scris politicianul pe reţelele de socializare, o divizare în comunitate pe această temă "va fi numai în folosul lui Putin", transmite RBK, preluată de Rosbalt.

Reamintim că câteva ţări - între care Letonia, Finlanda, Estonia, Cehia - vor să pună la nivel general european cererea privind sistarea acordării de vize turistice pentru cetăţenii Rusiei. În acelaşi timp, Comisia Europeană a menţionat faptul că codul de vize al Uniunii Europene nu conţine posibilitatea încetării acordării de vize pe termen scurt, scrie Rador. 

Ucraina crede că interzicerea în Europa a cetățenilor ruși va duce la revolte în Rusia împotriva regimului

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cele şase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că ruşilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de oraşele distruse sau de şantajul nuclear al Moscovei.

Cu toate acestea, consideră Podoliak, pierderea dreptului de a obţine vize pentru Europa ar putea fi primul pas către o revoltă în interiorul Rusiei.

"De ce sunt necesare restricţii de vize pentru cetăţenii ruşi? O jumătate de an de război a dovedit că lor (ruşilor, n.r.) nu le pasă de masacre, de oraşe distruse, de şantaj nuclear, de Bucea sau de Mariupol. Doar discuţiile despre pierderea vizelor i-ar mai putea aduce la conştientizarea războiului şi a responsabilităţii. Iar acesta este primul pas... către o rebeliune rusă", a taransmis Podoliak pe Twitter, citat de Rador, într-un mesaj postat duminică.

Amintim că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut recent interzicerea accesului ruşilor în ţările occidentale, explicând că acest lucru i-ar ajuta pe cetăţenii Rusiei să înţeleagă că sunt implicaţi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, iniţiativa respectivă a fost susţinută de autorităţile din Estonia, Cehia şi Letonia. Ministrul de externe al Cehiei a anunţat că va propune ţărilor UE să ia în considerare interzicerea vizelor Schengen pentru ruşi la sfârşitul lunii august.

Olaf Scholz se opune interzicerii vizelor pentru cetăţenii ruşi

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda, şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului.

"Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri", a spus Scholz la o conferinţă de presă axată pe criza energetică şi războiul din Ucraina. Scholz a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin este cel responsabil pentru acest război, nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel