Interzicerea avortului de către Polonia le obligă pe femei să caute ajutor în Germania
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Kat Smith/ Pexels
Fotografie de la Kat Smith/ Pexels
Un grup activist din Berlin încearcă să ajute numărul tot mai mare de femei care caută ajutor pentru avort în Polonia.

Pentru Zuzu, o activistă a grupului Ciocia Basia din Berlin, care asistă persoanele care doresc să avorteze în Polonia, apelurile sunt doar una dintre multele responsabilități pe care le îndeplinește, relatează Al Jazeera.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Zuzu și alți activiști care lucrează cu organizația parteneră Avort Fără Frontiere (AWB) au declarat pentru Al Jazeera că numărul de apeluri pe care le primesc a crescut.

Acest lucru se datorează faptului că femeile din Ucraina se trezesc strămutate într-o țară care restricționează procedura.

Între martie și iulie, AWB a primit aproximativ 550 de apeluri de la femei din Ucraina, o cifră care ar putea fi mai mare, având în vedere că unele femei sună prin intermediul unui traducător polonez.

Zuzu, care nu a vrut să-și împărtășească numele complet, a declarat că, deși nu le întreabă niciodată pe femei motivul real pentru care solicită avortul, multe femei refugiate din Ucraina își împărtășesc poveștile.

”În timpul uneia dintre primele mele conversații cu o femeie din Ucraina prin Google Translate, ea a scris că se afla în Polonia și cu câteva săptămâni înainte a aflat că soțul ei a fost ucis. Așadar, în situația ei actuală și fără soțul ei, nu ar fi în stare să păstreze sarcina”, a spus Zuzu.

”Un lucru care îl auzim des de la femeile din Ucraina este că și-au dorit sarcinile, dar pentru că nu au sentimentul de securitate, stabilitate sau predictibilitate în ceea ce privește viitorul lor, cel mai bun și mai responsabil lucru pe care îl pot face pentru copiii lor existenți este să avorteze”, a spus Kinga Jelinska, co-fondatorul polonez și directorul executiv al Women Help Women, o organizație parteneră AWB.

Zuzu a spus că pentru femeile din Ucraina, sosirea într-o țară cu acces mai redus la avort decât Ucraina a înrăutățit situația lor deja precară.

”Când au ajuns în Polonia ca refugiați, nu numai că au avut de-a face cu pierderea caselor și a mijloacelor de trai, ci și cu drepturile lor reproductive”, a spus ea.

Interdicție aproape totală

Pe fundalul unei interdicții aproape totale a avortului, al femeilor însărcinate care își pierd viața, al criminalizării unui activist pro-avort și al unui nou registru al sarcinilor, bilanțul Poloniei în ceea ce privește drepturile de reproducere este unul dintre cele mai proaste din Europa, scrie Al Jazeera.

Deși autogestionarea procedurii sau deținerea de pastile pentru avort nu este o infracțiune, oricine ajută gravidele să facă un avort poate risca până la trei ani de închisoare.

Este o realitate cu care se confruntă în prezent Justyna Wydrzynska activistă proeminentă pentru avort și feministă.

Wydrzynska, care a co-fondat Abortion Dream Team în Polonia în urmă cu șase ani, se confruntă cu un proces pentru ”ajutorarea și favorizarea avortului”, după ce i-a trimis pastile unei femei însărcinate despre care se spune că ar fi fost într-o căsătorie abuzivă în urmă cu doi ani.

Vorbind cu Al Jazeera înaintea procesului său din iulie, care de atunci a fost amânat pentru octombrie, ea a spus: ”Este prima dată când un activist pentru avort este judecat în Europa și una dintre lecțiile pe care aș dori să le ia alți activiști. Avem o mulțime de sprijin internațional și organizații în jurul nostru acum, ceea ce nu era cazul înainte.”

Situația din Polonia a dus la mobilizarea sporită a grupurilor de activiști pro avort

AWB a declarat că a primit aproape 32.000 de apeluri în al doilea an, comparativ cu aproximativ 5.000 în primul an de la înființare.

Organizația parteneră Ciocia Basia a declarat că atunci când a început să funcționeze în urmă cu șase ani ajuta aproape 2 persoane pe lună să ajungă la  Berlin, o cifră care a crescut de atunci la până la 8 persoane pe săptămână.

Mica echipă condusă de voluntari oferă asistență în toate domeniile, de la organizarea întâlnirilor la clinică și furnizarea de traduceri lingvistice până la asistență cu cazare și finanțe.

Dacă persoana depășește intervalul de timp permis pentru avort în Germania, grupul va lucra cu o rețea mai largă, care se extinde în toată Europa și în țări care au intervale de timp diferite, inclusiv Țările de Jos, Regatul Unit și Austria, unde oamenii pot avea o naștere anonimă.

”Această rețea înseamnă că nu trebuie niciodată să spunem nu unei femei care nu poate avea un copil în niciun moment”, a spus Zuzu.

Drum stresant

Dr. Alicia Baier, un medic din Berlin, care a co-fondat Doctors for Choice, a declarat pentru Al Jazeera că aceasta este o cale dificilă pentru oameni.

”Acest lucru îi pune sub mult stres psihologic. Majoritatea femeilor spun că a trăi cu o sarcină nedorită este oribil”, a spus ea.

La o zi de la decizia din iunie a Curții Supreme a Statelor Unite de a anula Roe vs Wade – legislația care garanta dreptul la avort în SUA din 1973 – parlamentul polonez a respins un proiect de lege care ar fi liberalizat avortul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel