Interviuri la MJ. Elena Hach: Unul dintre obiective ar fi înfiinţarea unei singure secţii de urmărire penală în DNA
Procurorul Elena Hach, candidat la funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA, a afirmat joi că, dacă va prelua postul, unul dintre obiectivele sale pe termen lung ar fi reorganizarea internă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin înfiinţarea unei singure secţii de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.
Potrivit acesteia, 'pe culoarele' instanţelor de judecată se discută despre problema specializări procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care la acest moment sunt împărţiţi în două secţii - Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
'Având în vedere şi numărul redus de procurori care în prezent funcţionează pe Secţia I, adică Secţia de combatere a corupţiei - un număr de 7 procurori - poate pe un viitor mediu şi, respectiv, îndepărtat, în acord cu procurorul şef şi în acord cu Ministerul Justiţiei, cu ministrul Justiţiei, ar trebui regândită această structurare. Şi anume, prin construirea unei singure secţii de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie, respectiv a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi în cadrul acestei unice secţii constituirea unor compartimente astfel cum ele sunt gândite ca domenii de activitate, ca domenii de interes în Strategia Naţională Anticorupţie. Şi anume: sistemul public de sănătate, sistemul naţional de educaţie, finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, activitatea parlamentară, achiziţii publice.
'Nu cred că întâmplător a fost gândită Strategia Naţională Anticorupţie, iar dacă a fost gândită aşa, Direcţia Naţională Anticorupţie, autoritatea esenţială ce are atribuţii pe linia combaterii corupţiei, să se plieze pe acest mod de gândire. Or, acest mod de gândire trebuie să se regăsească în structura şi în organizarea internă a Direcţiei Naţională Anticorupţie', a declarat Hach la interviul desfăşurat la Ministerul Justiţiei.
Ea a mai precizat că, în opinia sa, procurorii europeni delegaţi ar trebui recrutaţi din DNA.
'Aş pune accent şi aş scoate în evidenţă necesitatea ca această Direcţie să fie pregătită pentru cooperarea cu Parchetul European. Va deveni operaţional cât de curând. Procurorii europeni delegaţi - este o opinie strictă de profesionist - probabil ar trebui să fie recrutaţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru că ei sunt specializaţi în investigarea infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene şi probabil că acest nucleu al procurorilor europeni delegaţi ar trebui să se regăsească la nivelul structurii centrale şi probabil la nivelul serviciilor teritoriale', a menţionat Elena Hach.
Cei trei candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea în funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA au susţinut, joi, interviurile la Ministerul Justiţiei. Este vorba despre Gabriela Popa, Mădălina Scarlat şi Elena Hach. La finalul anului trecut, Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie pentru propunerile de numire în funcţii de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate pe 3 februarie. Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului de la CSM, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României pentru numirea în funcţia de conducere, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News