Data publicării:

INTERVIU: Scumpirea benzinei îi convine lui Emil Boc. Statul român avea, prin contractul de privatizare, trei pârghii de intervenţie, nu a folosit niciuna

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
soferi alimentare pompa
soferi alimentare pompa

Preţul ridicat al benzinei aduce venituri mai mari la bugetul statului, de aceea guvernul nu a intervenit în politica Petrom, deşi avea mijloacele de a o face, susţine parlamentarul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. El arată că statul român avea, prin contractul de privatizare, devenit lege, trei pârghii de intervenţie, nefolosind niciuna.

De Ce News: Putea reduce guvernul acciza, ieftinind benzina?

Iulian Iancu: S-ar fi putut negocia alte termene, în cadrul procesului de aderare la UE, dar acum e prea târziu. Există alte mecanisme prin care statul, sau mai precis guvernul, putea interveni. Nu a făcut-o pentru că bugetul se bazează pe banii colectați din acest domeniu. Guvernul încasează minimum 50 la sută din prețul plătit la pompă de cetățean. Orice majorare de preț a benzinei înseamnă mai mulți bani la buget. Este convenabil pentru Emil Boc să dea vina pe privatizarea Petrom, în timp ce profită de banii încasați de la  cetățeni.

De Ce News: Redevența este mică, spun adversarii privatizării!

Iulian Iancu: De la 1 ianuarie 2007, se arată în acel contract devenit lege, orice prevedere europeană care reglementează domeniul se aplică automat și în România. Există o legislație europeană specifică în domeniul redevențelor, pe care însă guvernul Boc nu a folosit-o, dacă dorea cu adevărat să crească redevența. Aceasta nu este fixă, ci se aplică la cantitatea fizică extrasă înmulțită cu prețul petrolului, deci veniturile au crescut, după cum a evoluat prețul la bursă. Cert este că dl Boc nu a profitat de clauzele contractuale care îi permiteau să modifice redevența, după intrarea în UE.

De Ce News: Care ar fi celelalte pârghii nefolosite de guvern?

Iulian Iancu: Petrom face profit pe un joc speculativ, legat de prețul petrolului la bursă. Cu alte cuvinte, acești bani îi cad din cer. Există o taxă, numită Wind fall, sau popular spus Taxa Robin Hood, prin care statul ia o cotă din aceste profituri nejustificate de un efort. Nu am auzit o explicație coerentă a refuzului de a aplica taxa. Cel mai grav este că dl Boc nu mandatează reprezentanții statului în CA Petrom să apere interesele populației. Există în contractul de privatizare  o clauză care prevede că „în situaţii de criză, membrii CA vor lua în considerare şi interesele consumatorilor, precum şi interesul naţional al României, încercând să realizeze un echilibru între acestea şi interesele acţionarilor“.

De Ce News: Poate nu este definită clar situația de criză?

Iulian Iancu: Ba este foarte bine definită, prin indicatori economici care demonstrează că trecem prin recesiune, pe fondul unei crize globale. Nici măcar efortul propagandistic de a ”coafa” cifrele, astfel încât să ieșim din recesiune pe hârtie, cu creșteri de 0,1 ale PIB nu poate anula efectul acestei clauze, căci va persista situația de criză și contextul global economic, la care face trimitere legea de privatizare.

Citeşte şi:

Clauza din contractul Petrom – OMV care prevede interesul consumatorilor, precum şi interesul naţional al României – ignorată de autorităţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel